När Apple i april 2008 köpte Palo Alto Semiconductor för 278 miljoner dollar ställde sig många undrande till köpet. Det handlar knappast om en konkurrent till AMD eller Intel som tillverkar processorer för pc och servrar.

Men under de gångna två åren har P A Semis experter jobbat på att utveckla den processor som nu sitter i Ipad. Processorn har fått namnet Apple A4 och tickar på i klockfrekvensen 1 GHz. A4 går under kategorin som brukar kallas system on a chip vilket innebär att den även hanterar grafik och ljud. Här har Apple dessutom tagit hjälp av Imagination Technologies vars teknik man licensierat.

Själva tillverkningen av A4 står dock Samsung för, något som även är fallet med de kretsar som sitter i de senaste versionerna av Iphone och Ipod Touch.

Enligt Apples specifikationer ska processorn vara ovanligt strömsnål vilket innebär att man ska kunna surfa via trådlösa nät, titta på video eller lyssna på musik i hela tio timmar.

Får man tro de första testerna som nu publicerats på nätet, exempelvis hos Gizmodo ligger A4 väl till prestandamässigt. Testarna skriver att Ipad upplevs som minst en generation snabbare än Iphone.
Bland de närmaste konkurrenterna på processorsidan återfinns Qualcomms Snapdragon som börjat dyka upp i en del minibärbara samt Texas Instruments Omap 4 och Nvidia Tegra.