Ipad fick ett blandat mottagande när den premiärvisades i onsdags. ”Bara en större Iphone”, sa vissa besviket. ”Det här är prylen som sätter agendan för hur tangentbordslösa, platta pekdatorer ska se ut”, hävdade andra.
Klart är i alla fall att Apple försöker upprepa vad företaget redan har gjort med musik och film i Itunes och mobilprogram i App Store: en lättillgänglig butik för försäljning av digitalt material. Nu för tidningar och böcker.
Lanseringen är minst sagt aggressiv. Sex av USAs största bokförlag är med från start och uppges ha lockats av bättre villkor och ersättning än vad Amazon erbjuder. Även New York Times har utvecklat en version av tidningen för Ipad.
– Allt som underlättar försäljningen och bokläsande är positivt för oss, säger Magnus Nytell, chef för e-böcker på Bonnier förlag, som ändå reserverar sig inför ett framtida samarbete med Apple.
– Vi har levt på bokutgivning i 200 år och går inte med på några villkor som innebär att vi inte kan leva på det långsiktigt. Apple kan bli en dominant aktör. De är skickliga som satan på både affärer och hårdvara.
När det gäller musikförsäljning har det till och från varit groll mellan skivbolagen och Apple, både om ersättningsnivåer och om till exempel kopieringsskydd. Samtidigt har Apple, med 125 miljoner kunder i Itunes Store, en enorm möjlighet att få fart på e-bokmarknaden.
– Man kan tänka sig Apple som en återförsäljare som tar en stor del av marknaden, sätter en prisnivå och sedan ändrar villkoren, säger Magnus Nytell.
Inga svenska förlag som CS har varit i kontakt med har fört några konkreta förhandlingar med Apple inför lanseringen, och det återstår att se när den första svenska e-boken eller digitala tidningen dyker upp i affären.
Men förlagen satsar stort. Från och med den 1 februari ska varje ny svensk bok som ges ut av Bonnierförlagen samtidigt komma som e-bok. Även Norstedts satsar.
Kindle, som är tätt knuten till Amazons butik, har varit den mest omtalade läsplattan. Den har en svartvit, ej bakgrundsbelyst skärm som förbättrar läsbarheten. Å andra sidan ger Ipadens färgskärm möjlighet att släppa exempelvis fotoböcker och illustrerade utgåvor.
Om plattan slår igenom kan det göra fler beredda att betala för digitalt innehåll, tror Lowe Hedman, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.
– Det här är något helt annat än de gamla läsplattorna. Med Iphone såg man att folk är beredda att betala online. Betalningsviljan ökar i takt med att vi får en mer avancerad produkt, säger han.
+ Distributionen. Apple har redan en butik på plats och har lyckats med försäljning online förr.
+ Stor tryckkänslig skärm. Iphone satte normen för smarta mobiler. En ännu större multi touch-skärm lockar många.
+ Gränssnittet. Bekant för Iphoneanvändare. Alltid stark gren för Apple.
- Begränsad funktionalitet. En minibärbar kan göra mer, och ofta billigare.
- Priset på toppmodellen. Med 3g och större minne går kalaset loss på över 800 dollar.
- Ny produktkategori. Ipad ersätter varken mobiltelefonen eller datorn. Vill kunderna ha ännu en typ av produkt?