Den nya apparaten har en skärm på 9,7 tum, väger 750 gram, är 1,2 centimeter tjock och går att få med hårddiskar på 16–64 GB. Enligt Apple ska den klara batteritider på tio timmar.

Ipad bygger på samma operativsystem som Iphone och enligt vd:n Steve Jobs går det därmed att köra de flesta program som ligger på App Store.

Under onsdagens pressvisning demonstrerade Steve Jobs hur Iphonespel som Nova och Snowcross fungerar rakt av på Ipad.

Med satsningen på spel visar Apple att Ipad knappast ska ses som en renodlad surfplatta eller e-bokläsare. Spelutvecklare som Electronic Arts har funnits med länge som partner och lovar att leverera mängder av spel för Apples produkt.

Självklart är Kindle, Amazons e-bokläsare, en viktig konkurrent.

Ipad har därför försetts med en direktkoppling till tjänsten Ibook där man kopplas till handlare som Penguin, Simon & Schuster, Harpercollins, Macmillan och Hachette Book Group.

Böckerna levereras i formatet epub, som är ett av de mest använda formaten i branschen.

Förutom det går Ipad även att använda ihop med flera vanliga program från Apple, exempelvis Iworkpaketet, fast då i specialutformade versioner.

I första hand är Apples Ipad tänkt att användas i trådlösa nät, men vissa modeller kommer även att få stöd för mobila nätverk.

De första modellerna ska finnas tillgängliga om två månader, men de får bara stöd för wlan.

3g-modellerna dröjer ytterligare en månad.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Den enklaste modellen av Ipad med 16 GB ska kosta 500 dollar.

En fullmatad version som både har hårddisk på 64 GB och stöd för 3g kostar 829 dollar, alltså drygt 6 000 kronor exklusive moms.