I höstas presenterade Microsoft en publik betaversion av Sharepoint 2010.

Microsofts vd Steve Ballmer pratade då om att produkten hanterar allt från wikier och arbetsflöden till bloggar och beslutsstöd. Företaget har bakat in en lång rad nya komponenter, exempelvis Groove som nu kallas Workplace Client med funktioner gör det möjligt för användarna att både granska och redigera material oavsett om det ligger i molnet eller på lokala servrar.

Det handlar alltså om en rejält uppbiffad produkt. Nu kommer kritik för att Sharepoint blivit allt för stort och komplicerat för företag med normala behov.

Bland kritikerna märks Rob Koplowitz, analytiker på Forrester Research, som i sin rapport betonar att potentiella kunder noga måste undersöka om man verkligen behöver ett så stort paket som Sharepoint 2010. Han anser att väldigt många kan klara sig bra med lite enklare produkter, exempelvis från Socialtext eller Jive.
Sedan finns det en del praktiska saker att tänka på för de som överväger att uppgradera.

Likt flera av Microsofts övriga produkter kommer även Sharepoint Server 2010 att enbart finnas i 64-bitarsversion vilket är ett problem om man har äldre hårdvara. För att kunna köra den nya versionen måste också Windows Server 2008 eller R2 finnas på plats tillsammans med 64-bitarsversionerna av Microsoft SQL Server 2008 eller SQL Server 2005.

Andra saker att se upp med är att nya Sharepoint visserligen stöder många olika webbläsare, men inte seglivade Internet Explorer 6 som fortfarande körs hos förvånansvärt många företag.

Göran Husman, en av Sveriges främsta experter på Sharepoint, kommer i vår med sin trejde bok om produkten. Han kan hålla med om att nya Sharepoint är för innehållsrik för vissa företag.

– Så är det redan med dagens version, säger Göran Husman.
Som ett svar på detta kommer Sharepoint 2010 i tre olika utföranden för olika målgrupper, se faktarutan.

Enligt Göran Husman är Sharepoint 2010 trots nackdelarna en stor förbättring jämfört med Office Sharepoint Server 2007. Han är övertygad om att det blir en av Microsofts stora succéer.

Det tror även Tony Parmstig, lösningsarkitekt på konsultbolaget Cypoint.

– Flera av våra kunder kommer att gå över till Sharepoint 2010 ganska snart vilket hänger ihop med att man samtidigt genomför flytt till både Windows 7 Office 2010 och Exchange 2010, säger Tony Parmstig.

Bland dessa märks Röda Korset som ska rulla ut den nya plattformen under hösten.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

  • Sharepoint Foundation (ersätter tidigare WSS 3.0) innehåller basfunktioner för de som bara behöver en plattform för att samarbeta via till exempel bloggar eller wiki samt vill ha grundläggande dokumenthantering och enklare intranät.
  • Sharepoint Server Standard Edition (ersätter Office Sharepoint Server Standard). Utökad version med många extra funktioner jämfört med Sharepoint Foundation, som riktig metadatahantering med taggar, hierarkiska metadata och globala dokument-id. Har dessutom en enkel funktion som kan locka webredaktörer som i dag föredrar Episerver.
  • Sharepoint Server Enterprise Edition innehåller alla nya funktioner. Den lämpar sig för organisationer som behöver kunna hantera integration med andra Microsoftprodukter, till exempel processkartor i Visio.

Källa: Göran Husman