Sedan Oracles köp av Sun nyligen blev klart har Oracle presenterat planer för de olika Sunprodukterna. Ett av de produktområden som tonas ner är molntjänsten Sun Cloud.

– Vi planerar inte att hyra ut datorkraft per minut, men det betyder inte att vi inte kommer att sälja teknikprodukter till företag som erbjuder sådana tjänster, säger Edward Screven, chefsarkitekt på Oracle.

Oracle kommer även att sälja molnprodukter till stora företag som satsar på att skapa företagsinterna moln. Amerikanska analytiker är med på noterna och förklarar att ett lågmarginalsegment som publika molntjänster inte passar ett företag som Oracle.

– Företag som Oracle har inte mentaliteten för att satsa på standardltjänster som Amazons EC2. De kanske erbjuder någon tjänst för att finnas kvar i segmentet, men den stora satsningen kommer att ske på lösningar för företagsinterna moln, säger analytikern Jeff Kaplan på Thinkstrategies.

Men Oracle ger inte upp tanken på publika molntjänster helt. Edward Screven berättar att man ska lansera tjänsten Oracle Cloud Office, som är en molnversion av Openoffice. Det är oklart när Cloud Office lanserar, liksom det är oklart hur Oracle gör med Staroffice, som är Suns betalversion av Openoffice.

IDG News

Fakta

Oracle har flera tusen kunder som kör Unbreakable Linux, företagets variant av Red Hat Linux. Oraclecs Edward Screven säger att företaget ska satsa både på Linux och Suns Unixvariant Solaris.