Inom de närmaste par månaderna kan Google börja dra nytta av en ny kabel som lagts på botten av Stilla havet. Den nya höghastighetslänken ska klara 5 Tbit/s vilket är dubbelt så mycket som dagens samtliga kablar klarar.


Fartyget KDDI Pacific Link drar i land undervattenskabeln som förbinder USA med Japan. Foto: Kokusai Cable Ship.

Projektet Unity drogs igång för två år sedan och är finansierat av Google, indiska Bharti Airtel, malaysiska Global Transit, japanska KDDI och de två singalesiska operatörerna Pacnet och Singtel.
I december meddelade Kokusai Cable Ship att arbetet med att lägga ut kabeln hade slutförts och nu pågår tester hos de inblandade aktörerna.

Skälet till att man nu investerar två miljarder kronor på en kabel är att det helt enkelt börjar bli trångt i linorna. Enligt en analys från Telegeography har trafiken över Still havet ökat med 62,8 procent mellan 2002 och 2008 och från 2008 till 2013 beräknas trafiken öka tiofallt.

Även på Atlantsidan av den amerikanska kusten har det skett större uppgraderingar under senare tid. Det gäller inte minst den 460 mil långa kabel som Alcatel-Lucent Submarine Networks lagt på sträckan mellan USA, Grönland och Island.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden