Har precis sett ”Avatar”, där den virtuella 3d-verkligheten överträffar dikten. Kanadensaren James Cameron bryter ny mark, som Stanley Kubrick gjorde med filmen ”2001 – Ett rymdäventyr” 1968. Vad blir nästa steg? Hologrambio 2018?

För jag blev faktiskt tagen, överraskad och förförd – precis som alla andra biobesökare som bidragit till publikrekordet. Avatar har passerat Camerons tidigare blockbuster ”Titanic” och är nu den film som dragit in mest pengar genom tiderna.

Nej förresten, alla gillar inte Avatar. Påven Benedictus XVI ser i filmen hedendom, ett förgudande av naturen… Synd. Exkommunicera, kanske?

Mörkerseende demonstrerar även ledarskribenten Per Gudmundsson i SvD. Han förfasar sig över Sveriges fria fall i OECDs välståndsliga: dataspel, pappaledighet och bistånd finns numera bland de få områden där vårt arma land visar framfötterna. Ledarskribenten bävar för nästa steg i den ständiga evolutionen av socialdemokratiska slagord; tidigare var det ”frihet, jämlikhet, broderskap” och ”vård, skola, omsorg”…

Gud bevare oss från Den Onde. Bara ett under kan rädda nationen.

Hav hopp.

Dataspel är en av världens snabbast växande industrier och Sverige har en framskjuten position. Pappaledigheten frigör cirka 50 procent av mänsklighetens begåvningsreserv. Biståndet gör på sikt om fattiglappar till tacksamma köpare av givarlandets produkter och tjänster. Så skrapar vi kanske ihop några kronor och poppar upp igen i OECDs välståndsliga.

Fast då måste vi titta lite längre fram än den egna nästippen.

Fantasins härjningar som förverkligas i tekniskt avancerade lekar (bildöverföring, gps i mobiltelefon, animation) blir till livsviktiga hjälpredor, nödvändiga kommunikationer, universella läromedel. De visar sig vara brohuvud till människans bättre vardag.

Den interaktiva Omsorgsdagboken, som lanserades i dagarna av Ewa Samuelsson, äldreborgarrådet i Stockholm, härstammar från dataspelsformatet.

Hemtjänsten för en elektronisk, i stället för handskriven, dagbok. Anteckningar om mormors tillstånd, kanske en bild eller en hälsning ibland, skickas från en handdator med en knapptryckning över till vårdens dator och till sonen i Skåne.

På tal om universella läromedel: I det nyrenoverade Medeltidsmuseet utanför Riksdagshuset visar lektorn Tina Rodhe en i 3d återuppstådd stad. Där finns interaktiva plattskärmar, knappar att trycka på och en levande Stockholmssilhuett anno 1470, med effekter som i Harry Potter.

Fattas bara. Alla barn och unga – museets främsta målgrupp – är födda i världen där internet och dataspel ingår helt naturligt. Nej, jag ska inte berätta, gå själva, ni kan alltid ta barnen med, som alibi.

Missa inte Galgbacken, för all del, i det mörkaste hörnet av huset under Norrbro, och de hemska bilderna av synd, brott och straff på vägen dit.

Korpen högst upp på det nakna trädet blinkar plötsligt till mig, med ett öga, giftigt grönt. Eller drömmer jag?

Under och synder, dem vill jag inte vara utan.


På Youtube kan du se filmen "Medeltidsmuseet öppnar ny utställning".