Det har varit mycket snack om säkerhetsproblemen med Internet Explorer den senaste tiden. Men problemen för Microsofts webbläsare är mer djupgående än så.

Internet Explorer har ett mycket dåligt rykte bland många webbutvecklare och användarna flyr webbläsaren.

På knappt två år har marknadsandelen sjunkit från drygt 78 procent till mindre än 63 procent, enligt analysföretaget Net Applications.

– Internet Explorer har under lång tid varit ett ångestladdat ämne för webbutvecklare, säger Henrik Berggren, webbutvecklare på Doberman.

Orsaken är att Internet Explorer inte följer standarder och därför beter sig annorlunda än vad andra webbläsare gör. Det innebär extrajobb för webbutvecklaren.

– Det är dags att lägga ner Internet Explorer och börja på nytt. Det borde de ha gjort direkt efter Internet Explorer 6, men de har ett arv som är svårt att lämna, säger Henrik Berggren.

Han anser att Microsofts enda chans att stoppa det fria fallet är att skapa en helt ny webbläsare som följer standarder och beter sig som de andra webbläsarna på marknaden.

– I början gjorde de den bästa webbläsaren och bröt ny mark, säger Henrik Berggren.

– Men de glömde att förankra den i webbutvecklarcommunityn och släppte inte in några andra.

Det ledde till att webbläsarvärlden delades upp i två läger: Microsofts Internet Explorer på ena sidan och öppen källkods-rörelsen med Firefox, Chrome, Safari och Opera på den andra.

Situationen liknar den tidigare kampen mellan Internet Explorer och Netscape, men den här gången går det inte lika bra för Microsoft.

– Ett företag kan aldrig konkurrera med en hel värld av utvecklare, det går inte att matcha resurserna. Öppen källkod kommer att vinna i slutändan, säger Henrik Berggren.

Det finns mängder med webbsidor runt om i världen, speciellt på intranät, som har utvecklats enbart för Internet Explorer och som inte fungerar med andra webbläsare.

Det gör situationen mycket komplicerad för Microsoft, enligt Mathias Källberg, webbutvecklare på Ipatch Datakonsult.

– Microsofts kunder blir förbannade om de gör produkter som inte funkar med det de har sålt tidigare. Det innebär att de sitter fast i sin egen röra, sägen han.

Admir Bajraktarevic, webbutvecklare på Overtrend, håller med.

– Version 7 och 8 av Internet Explorer är bättre, men inte bra nog. Microsoft behöver tänka om helt innan de tappar allt, säger han.

John Wilander, säkerhetsexpert på Omegapoint, har gott hopp om att så kommer att ske.

– Jag tror att Microsoft byter sida och kommer med en riktigt konkurrenskraftig webbläsare som följer standarder och är snabb med att rendera sidor, säger han.

– Om de inte gör det byter folk till någon av de andra webbläsarna.

Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft, tror att företaget kommer att lyckas att vända den nedåtgående utvecklingen.

– Vi gör väldigt stora investeringar i Internet Explorer och i framtida webbläsare. Vi har bland annat ett projekt kring en ny typ av webbläsare. Allt fler program körs inne i webbläsaren och det kräver en helt ny arkitektur, säger han.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Den senaste versionen av Microsofts webbläsare Internet Explorer, version 8, släpptes i mars 2009.

Microsoft är förteget om när nästa version kan väntas.

Ungefär en tredjedel av Internet Explorer-användarna kör version 8, en tredjedel kör version 6 och den resterande tredjedelen kör version 7 eller olika specialvarianter av webbläsaren.

Källa: Net Applications