Konsultföretaget Capgemini köper IBX, den Investorägda leverantören av inköpssystem. Capgeminis Sverigechef Jan-Erik Karlsson vill inte uppge något pris på förvärvet, men säger att affären görs kontant.

Bolagen bildar i och med sammangåendet en ny affärsenhet, som hamnar under outsourcing.

Capgemini har sedan tidigare verksamhet inom området, och enligt Jan-Erik Karlsson finns det ett stort tryck från kunderna om att lägga ut området på outsourcing.

– Det här blir jättebra, framför allt ur ett kundperspektiv. Det finns många kunder som sliter med det här, så det ska bli kul att gå ut tillsammans med IBX, säger Jan-Erik Karlsson.

De två bolagen har tidigare samarbetat med enskilda kunder, och har därmed ett nätverk och kontakter mellan sig. För ett år sedan formaliserades samarbetet i ett partnerskap, men nu tar de samarbetet ett steg till.

IBX vd Leif Bohlin blir chef över den nya enheten. Han tycker att köpet är ett naturligt steg för IBX.

– Det här är väldigt bra tajming. Vi har nått en nivå när vi måste ta ett steg till globalt, säger han.

– Vi får en unik portfölj. Det finns ingen annan som har bpo-kompetens och erfarenhet, plus teknikplattformen, säger Leif Bohlin.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

IBX har sitt huvudkontor i Stockholm, och 240 anställda runt om i Europa samt i Chicago. Företaget startades i Sverige 2000 på initiativ av bland andra Ericsson och SEB.

Företaget har över 200 000 slutanvändare och kunder som Ericsson, Ikea, Skanska och Lego.

Företaget omsatte omkring 300 miljoner kronor och hade en vinst på 44 miljoner 2008.