Onlinekampanjen går ut på att få brittiska myndigheter att fasa ut Microsofts webbläsare Internet Explorer 6.

Den har undertecknats av 3 700 personer, som ber premiärminister Gordon Brown uppmuntra myndigheter att uppgradera bort från Internet Explorer 6.

Skälet är webbläsarens känslighet för attacker, samt de krav som finns på webbutvecklare att speciellt anpassa sidor för den struliga webbläsaren. Anledningen till det senare är att den fungerar annorlunda mot andra webbläsare.

– När Storbritanniens myndigheter gör detta, kommer större delen av Europa att följa efter. Det sätter press på USA att göra samma sak, säger namninsamlingens skapare Dan Frydman som är chef på webbdesignfirman Inigo Media till IDG News.

Kraven är inte att Internet Explorer ska kastas ut, men att organisationer som är låsta till Internet Explorer 6 ska kunna tillåta anställda att även installera andra webbläsare, som de kan använda när de ska gå ut på externa webbplatser. De möjliga alternativen är bland andra Internet Explorer 8, Firefox, Safari, Chrome eller Opera.

Så agerar många företag som sedan tidigare använder Internet Explorer 6, uppger Sheri McLeish, som är analytiker på Forrester.

– Största problemet som många stöter på är att även om de kan installera och köra icke-Microsoft-webbläsare som andra alternativ, så kan de inte köra två versioner av Internet Explorer, exempelvis 6 och 8, då Windows inte tillåter två olika versioner av Explorer på en pc, säger hon.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Flera myndigheter, däribland Tyskland och Frankrike, avråder sina medborgarna från att använda den nio år gamla webbläsaren. 
Dessutom har den drabbats av attacker som har riktats mot Google, Adobe och andra företag.
Attackerna innefattar infiltrering av Googles nätverk och skedde genom att utnyttja svagheter i Internet Explorer 6.
En uppdatering har skickats ut av Microsoft, som åtgärdar säkerhetsproblemen.