Symbian Foundation släpper hela mobiloperativsystemet Symbian som öppen källkod.

Den nya plattformen, Symbian 3 innefattar, applikationer, mellanvara och kärnan. Tidigare fanns endast kärnan tillgänglig som öppen källkod.

Operativsystemet släpps under Eclipse-licensn, samt under andra öppna källkodslicenser.

– Du kan ladda ned koden och ändra den, säger Larry Berkin, som är chef för globala allianser på Symbian Foundation till IDG Negs.

Eclipse-licensen kräver inte att de som använder och utvecklar koden delar med sig av sina anpassningar, även om Symbian rekommenderar detta.

Tidigare var det planerat att släppet skulle ske i juni, men ett antal av Symbians medlemmar har snabbat upp processen.

Enligt Larry Berkin är den nya koden mer anpassad för mobiler som har tilläggsfunktioner, exempelvis kameror och spelfunktioner.

I dagsläget finns 330 miljoner åtkomstverktyg som bygger på Symbian, uppger han.

Fem mobiltillverkare använder i dag Symbian; Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Fujitsu och Sharp.

– Att Symbian blir en öppen källkodsplattform kommer att led till en kraftig ökning på marknaden, säger William Stofega, analytiker på IDC

– Det är bra för Nokia och det är bra för Symbian, både vad gäller marknadsandelar och förmågan att konkurrera med Apple, Android och de övriga, fortsätter han.

Koden blir tillgänglig på http://tiny.symbian.org/open

Fakta

Upp till 108 programpaket blir nu tillgängliga som öppen källkod, som mobiltillverkare kan ändra och bygga mobiler utifrån. Upp till 40 miljoner kodrader blir nu tillgängliga från och med torsdag.

Tillgängliga är även ett utvecklingsverktyg, som inkluderar Symbian Developer Kit och Product Development Kit. De första mobilerna som bygger på koden väntas i början av nästa år.