– Jag tror att videofunktionen i html 5 kan bli ett hot mot Flash, säger Isac Lagerblad, utvecklare på Creuna.

För att kunna se video på nätet har det tidigare krävts att man laddat ner och installerat tillläggsprogrammet Flash från Adobe. Med Flash installerat kan webbläsare visa video på sajter som Youtube och Sportbladet.

Kommande version 5 av webbspråket html bjuder redan i förhandsversioner på inbyggd hantering av video, vilket innebär att det inte behövs något tilläggsprogram. Det finns redan webbläsare som hanterar den funktionen, som Firefox 3.6. Dessutom har webbtjänster som Youtube börjat använda videofunktionen i html 5.

Lägg till det att Applechefen Steve Jobs säger att Flash har för många fel för att användas på Iphone och Ipad samt att utvecklingen talar för html 5.

Frågan är om videostödet i html 5 utgör ett hot mot Adobes gratisprogram Flash Player. Många tror det.

– Det låter smidigt att video hanteras utan tilläggsprogram, säger Daniel Halldin, systemutvecklare på Svenska Dagbladet.

Mediekoncernen Schibsted, som bland annat ger ut Aftonbladet, är positiv.

– Om kombinationen av html 5 och de videoformat som används innebär en bättre användarupplevelse än med Flash så utmanas Adobes dominans, säger Richard Sandenskog, investment manager på Schibsted Tillväxtmedier.

Problemet för Adobe är att möjligheten att titta på video är en naturlig anledning för många att installera Flash Player. När sedan Flash finns på väldigt många datorer blir det ett naturligt val som plattform för att utveckla innehåll och applikationer. Då kan Adobe sälja betalversioner av Flash som används för utveckling.

Det är den affärsmodellen som nu hotas.

Ett problem för spridningen av html 5 är att den mest populära webbläsaren Internet Explorer från Microsoft inte har något bra stöd för den nya versionen.

I dagsläget är det osäkert hur mycket av html 5 som kommer att hanteras i Internet Explorer 9 som tros komma nästa år. Eftersom html 5 inte beräknas vara klar förrän det tredje kvartalet 2012 vill inte Microsoft uttala sig om hur standarden ska hanteras.

– När det gäller den uppsjö av saker som html 5 består av så är många av dem redan de-facto-standarder i allt utom Internet Explorer. I förlängningen tror jag att folk slutar att använda Internet Explorer ifall den inte stöder de nya html-elementen, säger Robert Nyman, gränssnittsarkitekt på Valtech.

Robert Nyman lyfter också fram fler fördelar med videohanteringen i html 5.

– Man kan skriva skript som påverkar videohantering direkt och det är enkelt att blanda olika saker som video och undertexter.

Adobe tonar förstås ned hotet.

– Html och Flash samexisterar. Båda tillför värde och bidrar till innovation. Html 5 ändrar inte på det, säger Tom Barclay, ansvarig för marknadsföring av Flash Player på Adobe i USA.

Han tillägger att Flash tillför funktioner som möjligheter att skydda material och att ta betalt för det.

Fakta

Arbetet med html 5 är inte smärtfritt. En stötesten gäller vilka videoformat som ska användas. De två hetaste alternativen är H.264, som förordas av Apple, och Ogg Theora, även kallat ovg, som förordas av Mozilla.

Om de drivande krafterna bakom html 5 inte lyckas enas om videoformat minskar sannolikt spridningen av html 5.

En möjlig väg framåt är att de båda formaten blir likvärdiga alternativ.

Det är inte bara videofunktionen som är ny i html 5. Här listar Isac Lagerblad på Creuna sina tre favoritnyheter:

  1. Nya programmeringsgränssnitt, till exempel för offlineapplikationer och drag-och-släpp-funktioner.
  2. Nya html-element, till exempel för bättre semantik och tillgänglighet.
  3. Nya inställningar, så kallade attribut, till html-element, framför allt för formulär.

Adobes Flash är inte bara användbart för att titta på video. Här är några fler typer av innehåll som kan skapas:

  • Animeringar.
  • Applikationer, till exempel med formulär.
  • Spel.