Efter en höst som tillförordnad vd klev Christina von Dorrien vid årsskiftet in som ordinarie vd på Interactive Institute. Som chef över 50 anställda på sex orter i Sverige vill hon vara med och påverka samhället.

– Det roligaste med jobbet är att få påverka och skapa förändring. Att vara med och bryta ny mark och flytta fram gränser, säger Christina von Dorrien när vi träffar henne på ett vintersoligt Lindholmen i Göteborg.

Hon har just besökt några av sina forskare som huserar på IT-universitetet i Göteborg.

Interactive Institute är ett tillämpat it-forskningsinstitut, inriktat på konst och design. Många av institutets forskare jobbar nära universitet och högskolor med de inriktningar de har på orten.

I Norrköping handlar det om visualisering, i Göteborg om spelforskning, i Piteå om akustik och ljud, i Umeå om interaktionsdesign för extrema miljöer och i Eskilstuna om energi och design.

– Vi utnyttjar kraften inom konst och design till att visa på möjliga lösningar som flyttar fram gränserna både hos vanliga människor och forskare som bryter ny mark, säger hon.

Starkast fokuserar institutet på områdena nya medier och hållbar design. Ett resultat inom området hållbar design är utställningen Visual Voltage som turnerar runt i världen och som just nu finns i Berlin. Där har Interactive Institute tillsammans med Svenska Institutet tagit fram installationer kring energi och energiförbrukning.

– Konstnärer, interaktionsdesigner och it-forskare har tillsammans byggt upp exempel på hur man kan höja folks medvetande om sin energiförbrukning.


Ser ljusningen. Efter lågkonjunkturen har det vänt även för Interactive Institute. Vd:n Christina von Dorriens vision för de närmaste tre åren är att etablera nya forskningsfält. ”Jag tror att något av dem kommer att handla om utnyttjande av våra huvudfält, it, konst och design, för en samhällsutveckling som håller för generationer framöver”, säger hon.

Framöver ska Interactive Institute inrikta sig ännu mer på indirekt påverkan när det gäller hållbarhet. Där har institutet mycket att bidra med, anser Christina von Dorrien.

– Det handlar om att göra tydligt hur olika saker påverkar miljön, till exempel hur man gör kloka val när man handlar livsmedel. Allt för att sedan försöka ändra människors beteende. Det finns en enorm kraft i det konstnärliga uttrycket.

På Kulturhuset i Stockholm pågår en utställning i Interactive Institutes regi, Maten på bordet. Det är ett exempel på vad Christina von Dorrien talar om.

– Där kan man genom att sätta olika livsmedel på ett interaktivt bord få veta hur stor miljöpåverkan respektive vara har. En annan del består av shoppingkassar som blir tyngre och tyngre, och vars handtag blir längre och längre, ju mer miljöfarliga varor man har i.

När det gäller nya medier samarbetar Interactive Institute med bland annat Stockholms universitet och Sics inom Vinnovacentret Mobile life. Här tar man till exempel fram nya former av spel och mobila tillämpningar som förhöjer upplevelsen av våra fritidsintressen.

En stor fördel i arbetet är att Interactive Institute inte har svårt att få uppmärksamhet för det som görs, enligt Christina von Dorrien.

– Utmaningen är att se till att omsätta forskningspengarna till något som företagen och samhället kan få tillbaka – att fler lönsamma företag, produkter och idéer knoppas av från oss.

Redan innan Christina von Dorrien kom till Interactive Institute arbetade hon med konceptutveckling och interaktionsdesign, bland annat på managementföretaget CR&T. Där ledde hon i början av 2000-talet ett uppmärksammat projekt som tog fram kommunicerande kuddar och intelligenta pyjamasar.

– Kuddprojektet visade på hur man mer subtilt, med ordlös kommunikation, kunde förmedla känslan av närvaro genom ett par kommunicerande kuddar. Kramade man sin kudde kände den som var uppkopplad med den andra kudden det genom att den blev varm.

Den intelligenta pyjamasen visade på ett sätt att integrera och övervaka patienter med hjärtsvikt. Tanken med den var att visa hur sensorteknik och biometriska algoritmer kunde integreras i vardagsföremål så att de blev informationsbärare.

– Mycket av forskningen kring interaktionsdesign går ut på att visa vad som är möjligt och hur det går att kombinera vardagsföremål med it.

På nästa jobb, Carmen Systems som i dag heter Jeppesen och ägs av amerikanska Boeing, ledde hon först gränssnittsgruppen och därefter hela utvecklingsavdelningen.

– Det var det roligaste jag gjort i arbetslivet, så här långt. Det var lärorika år och tillväxten var stark. Jag fick vara med i processen att förbereda bolaget för försäljning och det var väldigt intressant och lärorikt.

Därefter kom hon till medicinteknikföretaget Mentice vars huvudprodukt är en operationssimulator för träning av läkare.

– Jag blev störtförälskad. Det är verkligen en produkt som kan göra skillnad. Patientsäkerheten ökar när läkarna kan mäta sina kunskaper och öka sina färdigheter som kirurger. Det är en bra produkt men tyvärr är det svårt att få försäljningen att ta fart.

Under hösten har Interactive Institute tvingats lägga ner vissa delar som inte har fått tillräckligt med forskningspengar. Den delen av jobbet tycker Christina von Dorrien är svårast, att få ekonomin att gå ihop.

– I samband med lågkonjunkturen finns det mindre pengar tillgängligt. Anslagen är mindre, uppdragsforskningen i industrin har minskat, mer pengar är låsta och det är fler som konkurrerar om dem.

Men hon har märkt en ljusning den senaste tiden och hennes vision är att ha öppnat och etablerat minst ett nytt forskningsfält inom tre år.

– Jag tror att något av dem kommer att handla om utnyttjande av våra huvudfält, it, konst och design för en samhällsutveckling som håller för generationer framöver.

Fakta

Namn: Christina von Dorrien.
Yrke: Vd på Interactive Institute.
Ålder: 49 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: Mölndal utanför Göteborg.
Fritidsintressen: Islandshästar och Island.
Favoritmat: Öländska kroppkakor.
Favoritdryck: Champagne.
På nattduksbordet: En anteckningsbok och en penna så att jag kan skriva på saker jag kommer på i sängen och lugnt somna om.

Ett aktuellt exempel på Interactive Institutes arbete är det virtuella obduktionsbordet som togs fram tillsammans bland annat med Linköpings Universitet och Norrköpings Visualiseringscenter.

Operationsbordet kan med hjälp av datortomografi och magnetröntgen sammanställa bilder på hård- och mjukdelar i en kropp och få fram en bild av en virtuell kropp som går att undersöka och ”obducera”.

Det kan vara mycket användbart om det handlar om till exempel en svårt brännskadad kropp som är svår att undersöka i verkligheten.

– När det gäller det virtuella obduktionsbordet tog vi fram konceptet, paketerade det och visade på kraftfullheten och hur det kunde användas, säger Christina von Dorrien.