Totalt släpps 13 säkerhetsuppdateringar som täpper till säkerhetshål i Windows och Office. Det innebär att Microsoft tangerar sitt tidigare rekord som sattes i oktober förra året. Då släppte företaget 13 uppdateringar som täppte till 34 sårbarheter.

– Det är en normal uppdatering, den är bara större än vanligt. Att den är så stor beror inte på något specifikt hot eller något vi sett, utan den är en del av den vanliga processen, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft i Sverige.

Fem av uppdateringarna rubriceras som kritiska vilket är den allvarligaste klassificeringen på Microsofts skala för säkerhetsuppdateringar.

De här kritiska uppdateringarna påverkar alla supporterade versioner av Windows, både på skrivbordsdatorer och servrar. Omstart av systemet krävs, vilket innebär nertid för servrar.

Totalt sett kräver tio av de tretton uppdateringarna en systemomstart.

Kräver en så här pass stor uppdatering mer jobb än vanligt av dem som ska uppdatera?
– Det kan innebära att det blir en större påverkan. Men vi testar uppdateringarna väldigt noggrant i vår process, säger Daniel Akenine.

Microsoft rullar ut patchar och buggfixar andra tisdagen varje månad. Systemet infördes för sju år sedan och syftet är att it-administratörerna ska vara förberedda och på så sätt ha god tid på sig att förbereda uppdateringarna.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden