Som CS tidigare rapporterat förde Sveriges Television redan för ett år sedan diskussioner med ett schweiziskt företag om att börja vidaresända hela kanaler på nätet. Det väckte starka reaktioner eftersom det i ett slag skulle göra alla datorer till tv-mottagare, även skrivbordsdatorer på företag.

Sedan dess har intresset avtagit helt. Schweiziska Zattoo kom aldrig till skott med de svenska kanalerna och några andra samarbeten har inte blivit av. Det säger Jan-Olof Gurinder, distributionschef på SVT.

– Det har även funnits andra på den nordiska marknaden som har pratat om det, men de har inte kommit tillbaka. Fokus verkar ligga på att utveckla on demand-tjänster istället, säger han.

Ändå undanröjdes ett av de stora hindren för direktsänd webb-tv vid årsskiftet. Då ändrades bestämmelserna så att företag inte skulle tvingas betala en licens per tio företagsdatorer, vilket gällde tidigare. Med de tidigare reglerna skulle omkring fem miljoner datorer i ett slag bli avgiftspliktiga. Det skulle ha gett en halv miljon nya licenser, eller omkring en miljard extra till Radiotjänst i Kiruna.

Med de nya reglerna ska företag bara betala en licens, oavsett hur många tv-mottagare bolaget äger.

Privatpersoner som i dag har en Internetuppkopplad dator men inte en tv skulle dock behöva börja betala licensavgift om en direktsänd kanal kom på plats.

Zattoo vidaresänder redan en mängd kanaler på nätet, men tycks alltså inte vara intresserad av att göra samma sak i Sverige. Att SVT själv skulle starta en sådan tjänst finns det inte några planer på, enligt Jan-Olof Gurinder.

– Nej, det skulle i så fall bygga på att någon annan använder sig av den teknik som finns.

Hindren är både upphovsrättsliga och tekniska. SVT sänder vissa program direkt på nätet och har satsat stort på Play-tjänsten. Men att kontinuerligt sända en hel kanal direkt på nätet kräver både att rättighetsfrågan kan lösas och stora investeringar i bandbredd och infrastruktur.

Att sända enskilda program live, och lägga upp dem i efterhand som SVT redan gör, betyder inte att man måste betala tv-licens för datorn.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden