Klockan tre på måndag eftermiddag kommer Microsofts vd Steve Ballmer att med stor sannolikhet att presentera nästa version av Windows Mobile.

– Vi talar inte om vad han kommer att prata om. Men jag kan säga att det är bäst att vara i tid för att få en plats på presskonferensen, säger Microsofts nordiska affärsområdeschef för Windows Mobile, Peter Wissinger.

Samtliga bedömare som CS pratat med är övertygade om att det handlar om Windows Mobile 7.

Sogetis utvecklarguru och mobilitetsexpert Andreas Sjöström har redan kikat på Windows Mobile 7. Nästa vecka ska han själv till Redmond och Microsofts huvudkontor för att gå in i labbet och vidare diskutera Windows Mobile med Microsofts utvecklare.

– På presskonferensen under Mobile World Congress kommer många detaljer att presenteras. Vi tittar ytterligare en bit framåt. Jag sitter med vid rundabordsamtal där vi lägger riktlinjerna för nästa cykel.

Windows Mobile 7.0 anses av de flesta vara en ödesfråga för Microsoft. Den förra versionen, 6.5, som kom 2009, blev en stor flopp.

– Jag har aldrig sett en Microsoftprodukt som sjunkit så som en sten som Windows Mobile 6.5 gjorde, säger Andreas Sjöström.

På frågan om han tror att Microsoft lyckas med Windows Mobile 7 blir han först helt tyst. Efter en lång stund säger han:

– Jättebra fråga. Det är inte upp till Microsoft utan telefontillverkarna och utvecklarna.

Andreas Sjöström är en av få svenska MVP, Microsoft Most Valuable Professional. Konferensen som pågår i Redmond nästa vecka parallellt med Mobile World Congress samlar runt 1 000 MVPer från hela världen, inom olika expertisområden. Andreas Sjöström ingår i en grupp om 10-12 personer som är inriktade på Microsofts mobila lösningar.