I början av maj 2009 bjöd Malmö stad in till invigning av den virtuella versionen av staden i onlinevärlden Second Life.

Satsningen, som genomförts med hjälp av it-konsultbolaget Logica och betalats med 800 000 kronor i EU-bidrag och 300 000 kronor av kommunens egna pengar, hade tagit över ett år att genomföra.

I medierna, inte minst de sociala, sågades Second Life-kontoret som en hopplöst omodern satsning.

Någon succé blev det heller inte. I månadsskiftet februari-mars lägger Malmö stad ner verksamheten och stänger de virtuella "öar" som byggts upp. Second Life har inte motsvarat förväntningarna, enligt kommunen.


Malmö stads satsning på Second Life blev inte långvarig.

Carina Nilsson, S, är kommunalråd och ordförande i Malmö stads e-beredning:

– När det bestämdes att kommunen skulle göra detta ville man vara med och testa det som var nytt, men när vi väl var med var det inte så nytt längre. Det var en erfarenhet att vara med, men samtidigt tog det mycket tid, säger hon till Computer Sweden.

När planerna drogs upp i slutet av 2007 var målen högt ställda. Tjänstemännen i Malmö skulle kunna arbeta och ta emot kommuninvånarna i det virtuella medborgarkontoret. Nu får tjänstemännen möta invånarna på andra arenor istället.

– Det här betyder definitivt inte att kommunen inte ska finnas i andra sociala medier, men kanske inte just i Second Life, säger Carina Nilsson.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden