(CS/Barcelona)
– De här fem telefonerna ska sätta tillbaka Sony Ericsson på marknaden, säger Lennard Hoornik, Sony Ericssons marknadschef.

För att visa hur viktig satsningen är deltog också Sonys vd Howard Stringer. För två år sedan uttalade han sig om att han var missnöjd med Sony Ericsson. Men nu låter det annorlunda.

– Jag är väldigt nöjd med den fem nya telefonerna. Det är en ny våg av mindre eufori, säger Howard Stringer.

Tidigare omtalade Xperia X10 är en stor platt telefon med en jättestor skärm, som ska börja säljas i mars. Uppföljare till den är en kreditkortstor variant som kallas Xperia X10 mini. När Lennard Hoornik visar upp den applåderar publiken. Affärsvarianten har ett tangentbord och kallas Xperia X10 mini pro.

Själva namnet drar skrattsalvor från den fullsatta presskonferensen, en nattklubb nere i Barcelonas hamnområde. Det är något lite löjeväckande över alla varianterna, men ändå känns X10 mini pro som den kanske intressantaste i gänget. Båda ska komma i butik – även i Sverige – under det andra kvartalet.

De övriga två är nyligen utannonserade Vivaz, som är en Symbiantelefon med HD-kamera för video. Helt ny är Vivaz pro, som har ett utfällbart tangentbord. Det är alltså främst kamerafunktionerna som skiljer ut Vivaz från X10, men även dessa har snabbknappar för till exempel Twitter och Facebook.

Vivaz- och X10-serierna skiljer sig åt främst i det underliggande operativsystemet. Men med hjälp av gränssnittet UX ska de ändå likna varandra. Dessutom har de samma tänkande när det gäller designen, som något högtravande ska efterlikna den mänskliga kroppen. Båda har också åtkomst till programbutiker, men i Vivaz-seriens fall handlar det om Sony Ericssons Play Now och för X10-telefonerna gäller Googles Android Market.

Sony Ericsson hade i höstas problem med kvaliteten på Xperia X2. Under frågestunden efter presskonferensen lovar både Sonys Howard Stringer och Sony Ericssons vd Bert Nordberg att de nya lurarna ska hålla måttet.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

CS utsände klämmer på smarttelefonerna efter presskonferensen och kan konstatera att båda minivarianterna har en mycket smidig integration med sociala nätverk som Facebook och Twitter, bra koppling till adressboken och till mejl inklusive synkning mot Gmail och dessutom bra integration av till exempel kameran. IDCs analytiker Fransisco Jeronimo har redan känt på telefonerna ett par veckor och är mycket imponerad. Värt att notera är att det inte är den senaste versionen av Android som gäller, utan gamla Android 1.6.