Den nya sammanslutningen heter Wholesale Applications Community och ska vara navet för de utvecklargrupper som vill ha ut sina produkter så brett som möjligt.

Tanken är att de ska kunna vända sig till och samma ställe för distribution av de program som utvecklas. Dessutom ska Wholesale Applications Community verka för gemensamma standarder för olika plattformar.

I alliansen ingår nordiska Teliasonera och Telenor samt internationella operatörer som AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo, Orange, Telefónica, Sprint, Verizon Wireless och Vodafone. Bland telefonleverantörerna som ingår från start märks Samsung, LG och Sony Ericsson.

Men analysföretaget CCS Insight skriver i en analys att satsningar av detta slag inte nödvändigtvis kan vara rätt väg att gå. Sedan tidigare har operatörerna gjort flera misslyckade försök att återta kontrollen över telefonernas programutbud.

Ofta har det stupat på bristande gemensamma standarder, exempelvis i sammanslutningar som Joint Innovation Lab som flera av operatörerna redan ingår i.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden