Världens största mobilleverantör Nokia, som fram till helt nyligen stått stadigt med båda fötterna stadigt förankrade i Symbian-världen, gör nu ytterligare ett spekulativt Linuxutspel.

Mobiljättens kraftigt uppiffade Linuxplattform Maemo – som i dag bara används i den nya high end-mobilen Nokia N900 – slås samman med Intels Linuxbaserade mobilplattform Moblin.

Den första versionen av den nya gemensamma plattformen Meego kommer att dyka på marknaden redan under andra kvartalet. De första mobilerna som använder Meego väntas finnas på marknaden innan årsskiftet, enligt Nokias mobilchef Kai Öistämö.

Den nya öppna Meego-plattformen kommer inte bara att användas för datorlika internetmobiler, utan även för netbooks, internet-tablets och till och med internetkopplade tv-apparater, enligt Öistämö.

Nokias och Intels Meego-samarbete gör att det ser närmast omöjligt ut för Symbian-plattformen att bita sig kvar som ett mobiloperatativsystem av rang i de mest datorlika high end-mobilerna.

Men Kai Öistämö bedyrade att Symbian i Nokias värld förblir en viktig plattform för mobiler.

– Meego och Symbian ska samexistera. Symbian fortsätter vara den viktigaste plattformen för den stora mängden mobilanvändare, sade han på presskonferensen.