(CS/Barcelona) ”Det här är definitivt Androids år”, säger Francisco Jeronimo, analytiker på IDC.

Redan före Mobile World Congress stod det klart att Android, med Google som huvudman, skulle synas i princip överallt.

På Sony Ericssons presskonferens på söndagkvällen är två av de tre nya smarttelefonerna baserade på Android, en på Symbian.

– I år är Android väldigt viktigt. Vi har ett bra samarbete med Google, säger Sony Ericssons vd Bert Nordberg.

– För två och ett halvt år sedan var Symbian allt. Nu är Android allt. Hur det ser ut om ytterligare två år vågar jag inte sia om, säger han.

Svenska Scalados vd Fadi Abbas instämmer i den bilden. Företagets program för att hantera bilder i mobiler finns i alla de stora mobiltillverkarnas telefoner.

Och Scalado har precis fått igenom ett långtgående samarbete med Qualcomm som innebär att tekniken byggs in i Qualcomms chipssats.

– Det vi visar upp ihop med Qualcomm här på mässan är en optimering för Android. Varför? Alla snackar Android i dag, säger Fadi Abbas.

Amerikanska Motorola släppte sin åttonde Androidmobil på måndagen. Android är företagets huvudplattformen sedan tredje kvartalet 2009.

– Android är viktigt för oss eftersom det är öppen källkod. Vi behöver tillgång till källkoden och till bra utvecklargränssnitt, säger Christy Wyatt, Motorolas chef för mjukvara på telefoner.

– Symbian kunde ha varit intressant om det hade varit öppet för ett och ett halvt år sedan. Då utvärderade vi flera olika plattformar, bland annat Limo. Vi kom fram till att Android var den enda plattformen som kunde stöda nästa generations mobila dataanvändning, säger hon.

Det var Iphone som banade vägen. Men Apples operativsystem är stängt för andra telefontillverkare att använda.

Samma sak med det i Amerika så populära Blackberry från RIM.

Symbian är störst, men är väldigt förknippat med Nokia och har hittills haft problem med att särskilt utvecklare anser att det är föråldrat. Apple, RIM och Nokia är också de enda som nobbar Android.

Taiwanesiska HTC är den tillverkare om hittills varit mest förknippad med Android. Företaget ligger bakom Googles egen Androidlur, Nexus One, som nyligen släpptes.

HTC har också den hyllade Androidmobilen HTC Hero i sitt sortiment.

– HTC Hero är vår massmarknadstelefon, säger Nordenchefen Peter Frölund och tillägger:

– Android är en mycket viktig plattform för oss.

HTC har en stor presskonferens i dag tisdag, där det lär presenteras nya Androidlurar, men antagligen också mobiler för Windows Mobile, som är HTCs andra stora plattform.

Androids fördelar är främst att det är öppet och att det är lätt för tredjepartsutvecklare att använda. Kinesiska Huawei satsar stort på Android.

– Möjligheten att få olika applikationer att konvergera med varandra är enklare på Android än på andra operativ. På de andra är det lite meckigare att få till den mer innovativa användarupplevelse som vi är ute efter, säger Oscar Thunström, affärsområdeschef för terminaler på Huaweis Sverigekontor.

Fakta

Det finns andra operativsystem, som Qualcomms Brew, men det är stängt och främst ett alternativ för billiga mobiler.

För de mer lukrativa smarttelefonerna, som är både små surfplattor och telefoner, är det egentligen bara Microsofts Windows Mobile och Googles Android som tillverkarna har att välja mellan.

Förra årets version av Windows Mobile blev ett praktfiasko. I går presenterade Microsoftchefen Steve Ballmer nästa generation Windowstelefoner, Windows Phone 7 Series.

Huawei är en underdog när det gäller terminaler. Men i år satsar det kinesiska företaget stort på smarttelefoner.

Ett problem med Androidmobilerna är att de liksom smarttelefoner i gemen är ganska dyra. Dessutom att de flesta rent designmässigt liknar varandra. Huawei har byggt upp ett forsknings- och utvecklingscenter i Kista som ska jobba med detta. Gruppens uppgift är att få fram hyfsat billiga smarttelefoner som skiljer ut sig och som tilltalar en europeisk publik.