(CS/Barcelona)
– Sammanlagt kommer det att ha tagit Microsoft nästan fyra år att komma med ett svar på Iphone. Det påverkar Microsofts marknadsandelar i år. Nu ligger de under tio procent, säger Francisco Jeronimo, mobilanalytiker på analysföretaget IDC.

Det värsta är att det inte kommer några mobiler med det nya Windows Mobile förrän sent till hösten, eller under 2011. Inga mobiler med Windows Phone 7 Series visas upp under Mobile World Congress enligt Francisco Jeronimo. Däremot sker det garanterat om cirka två månader. Då går Samsung och LG stort, säger han.

Trots det är han mycket imponerad över det som Microsoft nu har visat upp. Inte minst på grund av den underliggande plattformen, utvecklad ihop med Qualcomm.

– De går inte ut med en ny version av Windows Mobile utan något helt nytt. Därför borde de kalla det något helt annat, säger Francisco Jeronimo.

Viktigast i det här skedet är hur leverantörerna och operatörerna reagerar. Den nya plattformen ska göra att det går mycket snabbare än tidigare att komma ut med nya mobiler. Och operatörerna vill gärna ha alternativ.

– De vill kunna välja och inte bara förlita sig på Apple eller Android. När någon plattform blir för stor satsar de alltid på en ny, säger Francisco Jeronimo.

Ben Wood, analytiker på CCS Insight, anser att utmaningen är att Microsofts regler för tillverkarna kan vara för stränga.

– Det gör det svårt för dem att skilja ut sig. Sony Ericsson vill till exempel lägga till gränssnitt ovanpå, säger Ben Wood.

Han tror att succén framför allt ligger hos operatörerna. De kan också göra mycket för att anpassa sina tjänster till Windows Phone. Enligt Ben Wood tillåter Microsofts matrisbaserade gränssnitt en operatör som Vodafone att lägga in sin egen ruta med specialanpassade tjänster, som Vodafone kan kontrollera.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden