Som tidigare utlovat släppte Adobe igår en uppdatering som täpper till ett allvarligt säkerhetshål i företagets båda pdf-program Reader och Acrobat. Enligt Adobe kategoriseras buggen som allvarlig och kunder uppmanas uppdatera sina datorer omgående.

I torsdags förra veckan släppte Adobe en uppdatering för Flash som täpper till ett liknande säkerhetshål som även drabbade Reader och Acrobat. Säkerhetsexperter kritiserar nu Adobe för att ha exponerat ett allvarligt säkerhetshål i nästan en vecka.

Enligt säkerhetsexperter kan den bugg som täpptes till i Flash i förra veckan utnyttjas i både Reader och Acrobat. Genom att släppa en uppdatering för Flash så kan hackare utnyttja buggen innan den åtgärdas i samtliga av Adobes program.

Enligt kritiker har Adobe heller inte fullföljt sitt tidigare löfte om att släppa säkerhetsuppdateringar mer regelbundet.

- Adobe uppdaterade i dag Reader och Acrobat två månader innan den planerade säkerhetsuppdateringen som är tänkt att inträffa den 13 april. Som vanligt ges ingen detaljerad information ut om säkerhetshålet vilket gör det svårt för säkerhetsföretag att tackla problemen, säger Andrew Storms på Ncircle Network Security.

Enligt Adobe överväger man först varje enskild bugg och avgör sedan om den ska inkluderas i nästa uppdatering eller om det är mer brådskande.

- Det är många faktorer som måste beaktas i varje fall, och varje säkerhetshot är unikt. I slutändan baserar vi våra beslut på hur problemen kommer att påverka våra kunder, säger Adobes säkerhetschef, Brad Arkin.

Gårdagens uppdatering finns att ladda ned från Adobes webbplats här. Säkerhetshålet påverkar Reader och Acrobat på Windows, Mac och Unix. Uppdateringen till det säkerhetshål i Flash som rapporterades förra veckan finns att ladda ned här.

IDG News