(CS/Barcelona)
Sent tisdag eftermiddag pratade Googles vd från den stora scenen på telekombranschens mässa Mobile World Congress i Barcelona.

– Mobilen ska vara först. Den är svaret på nästan allt, säger Eric Schmidt.

– Telefonen är mötesplatsen. En apparat som inte är uppkopplad är ointressant, säger han.

Eric Schmidt ser framför sig en ständigt internetansluten värld, var du än befinner dig. Han pratar i det sammanhanget mycket om nästa generations mobilnät, lte eller 4g, som tillåter mycket snabba överföringshastigheter.

– Med lte ändras spelet igen. Jag är förvånad över att USA snart har lte-nät. Normalt brukar vi vara efter Europa, säger Eric Schmidt.
Integritetsivrarna kanske inte gillar allt detta innebär, men Googles vd ser bara stora möjligheter för alla inblandade.

– Med telefonen vet vi var du är och kan ge dig ett lokalt sammanhang, säger Eric Schmidt.

– Vi vill ha lite Google i alla transaktioner mot internet, fortsätter han.

I Googles vision samordnas kameran, röstfunktionerna, webbläsaren och gps:en i en helhet. Eric Schmidt talar om applikationer för förstärkt verklighet, augmented reality. Det innebär att du i mobilen ska kunna få information om det mesta du ser runt omkring dig. Historiska fakta om byggnader och så vidare. Därefter visar ett par av Googles experter upp några helt nya och några redan kända tjänster:

  • Flash för Android. Nu ska det fungera, Google har inlett ett nära samarbete med Adobe.
  • Röstsök för Google Earth i mobilen. Live-demonstrationen är imponerande.
  • En meny som översätts på några sekunder. Googles expert tar en bild med kameran på en meny på ett främmande språk, nästan direkt kommer menyn tillbaka, men översatt.
  • Goggles, bildsökfunktionen. Googles expert demonstrerar genom att ta en bild av La Sagrada Familia från en Powerpointbild, göra en sökning och så dyker det upp massor av information om kyrkan.

Dessutom har Googles röstsök utökats med stöd för tyska. När kommer månne svenska?

– Tänk om du kunde prata i telefonen med någon på ett språk du inte kan och samtalet direkt översattes. Det är på gång, säger Eric Schmidt.

Frågan är hur operatörerna passar in i Googles plan. En del befarar att de bara ska bli leverantörer av infrastruktur. Eric Schmidt säger att det inte stämmer. Han tycker att operatörerna till exempel ska vara experterna på fakturering och support.