Uppdatering: Experten som uttalar sig i artikeln har visat sig vara en uppdiktad person. Läs mer här.

Devil Mountain Software tillhandahåller ett testverktyg som kan användas för att kontrollera hur mycket arbetsminne olika program använder. Företaget har nu redovisat statistik från användarna och kan konstatera att Windows 7 kräver mycket mer minne än Windows XP. På 86 procent av de Windows 7-datorer som testats använder systemet 90-95 procent av det tillgängliga minnet. Bara 36 procent av XP-datorerna är lika tungt belastade.

Detta visar att datorer som bygger på Windows 7 ofta måste låna virtuellt minne från hårddisken i en process som slöar ner datorn.

Dessa uppgifter är lite anmärkningsvärda med tanke på att de Windows 7-datorer som deltar i testprogrammet i snitt har minne på 3,3 GB. Det kan jämföras med 1,7 GB på de datorer som kör XP och 2,7 GB på Vistadatorerna. I mätunderlaget ingår strax under 25 000 datorer.

– Nyare datorer har ofta dubbelt så mycket minne som de gamla men siffrorna visar tydligt hur mycket större och mer komplext Windows 7 är jämfört med XP, säger Craig Barth, teknikchef på Devil Mountain till tidningen Computerworld.

Han anser att Windows 7 knappast kan vara en så nedbantad version av Vista som det ofta framhålls.

– Många har känt det på sig men nu har vi bevisat att så är fallet, säger Craig Barth.

Microsofts teknikchef, Daniel Akenine, påpekar att Windows 7 har ett nytt sätt att hantera minnen jämfört med XP.

– Windows 7 är byggt för att utnyttja minnet bättre och det finns inget självändamål med att låta minnet vara outnyttjat. Men samtidigt ska man notera att operativsystemet släpper minnet när andra program behöver använda det, säger Daniel Akenine.

Synpunkten att Windows 7 skulle kräva mer än Vista är kontroversiell även bland användare.

– Jag håller inte med om det, säger Johan Henningsson, nätverkstekniker på Hörby kommun som nu börjat rulla ut Windows 7.

– Våra erfarenheter än så länge är att många av de datorer som inte skulle mäktat med Windows Vista fungear bra med Windows 7, säger han.

Att sedan Windows 7 kräver mer än XP tycker Johan Henningsson inte är så underligt.

– All ny grafik och alla nya funktioner tar mer resurser, det vore väll konstigt annars men våra Windows 7-datorer fungerar minst lika bra som när de var installerade med Windows XP. Oavsett vad alla experter och testverktyg säger.

Devil Mountain olika program för datorkontroll finns på xpnet.com där man även kan registrera sig för att ingå i undersökningsunderlaget.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden