Facebooks val av elleverantör har rört upp heta känslor och bland annat lett till att Greenpeace dragit i gång en kampanj mot nätverkssajten. Produktionen från elbolaget Pacific Power, som ska förse den enorma anläggningen med energi, uppges till stor del bygga på kolkraft och därmed bidra till koldioxidutsläpp som leder till klimatförändringar.

Datacentret i Prineville, Oregon, ska öppnas nästa år och ge företaget tillräckligt med lagringsutrymme och datorkraft för att serva sajtens 400 miljoner medlemmar.

”Facebook kan och bör kämpa för rena energikällor och inte förlita sig på den gamla tidens smutsiga bränslen för elektricitet till dess nya datacenter”, skriver Greenpeace på sin webbplats.

I ett skriftligt uttalande till nyhetssajten Data Center Knowledge kommenterar en företrädare för Facebook anklagelserna.

”Det stämmer att det lokala bolag vi har valt, Pacific Power, har en energimix som lutar lite mer åt kol än det nationella genomsnittet. Men den effektivitet vi uppnår tack vare klimatet i området och det minskade energianvändande det medför minimerar vårt totala koldioxidutsläpp.”

Enligt Facebook ska klimatet innebära att företaget kan bygga en anläggning helt utan mekaniska fläktar, vilket dramatiskt ska sänka elförbrukningen. Dessutom hänvisas till Pacific Powers framtida planer på att investera i förnyelsebara energikällor.