I mars är det val i Europa – webbläsarval. Enligt en överenskommelse med EU-kommissionen ska Microsoft erbjuda alla Windowsanvändare som kör Internet Explorer som standardwebbläsare att välja vilken webbläsare de vill använda.

Det sker genom att ett dialogfönster kommer upp på användarens skärm med information om marknadens tolv största webbläsare och möjlighet att installera en eller flera av dem.

EU-kommissionen anser att konkurrensen på webbläsarmarknaden snedvrids genom att Internet Explorer följer med Microsofts operativsystem Windows.

– Vi är överens med EU-kommissionen om att den här valmetoden är rätt väg att gå, säger Klaus Holse Andersen, Microsofts Västeuropachef.

Internet Explorers marknadsandel har rasat de senaste åren. Enligt analysföretaget Net Applications har den sjunkit från drygt 78 procent till 62 procent på bara två år. Men Klaus Holse Andersen är inte särskilt oroad över att det kommande webbläsarvalet ska leda till att Internet Explorers fall accelererar.

– Det är svårt att se varför de som kör Internet Explorer skulle byta. De flesta gillar den.

Han kan dock tänka sig att det blir en dipp i marknadsandelen direkt efter att dialogrutan med webbbläsarvalet har skickats ut till användarna.

– Vissa kommer nog att ladda ner en ny läsare, testa den, och sedan gå tillbaka till Internet Explorer.

Utrullningen börjar den 1 mars och ska vara klar i mitten av maj. Det sker som en automatisk uppdatering för Windows XP, Windows Vista och Windows 7.

Klaus Holse Andersen hoppas främst att de som fortfarande kör den gamla version 6 ska uppgradera till den nyaste versionen.

– Internet Explorer 8 är mycket säkrare och mer användarvänlig än Internet Explorer 6, säger Klaus Holse Andersen.

Microsofts Sverigechef Per Adolfsson tror att majoriteten vare sig uppgraderar eller installerar någon annan webbläsare.

– De allra flesta kommer att säga tack, men nej tack. Så brukar användarna hantera pop up-fönster – de stänger bara ner dem, säger han.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Microsofts webbläsare Internet Explorer tappar användare i rasande fart.

I december år 2002 hade webbläsaren hela 95 procent av marknaden, enligt Onestat.com. Nu är marknadsandelen nere på 62 procent, enligt Net Applications.

Den senaste versionen av Internet Explorer, version 8, släpptes i mars 2009.

Microsoft är förteget om när nästa version kan väntas, men utlovar mer information inför konferensen MIX10 i Las Vegas i mitten på mars.

Ungefär en tredjedel av Internet Explorer-användarna kör version 8, en tredjedel kör version 6 och den resterande tredjedelen kör version 7 eller olika specialvarianter av webbläsaren, enligt Net Applications.

De olika webbläsarnas globala marknadsandelar i januari 2010:

Internet Explorer 62,12 procent
Firefox 24,43 procent
Chrome 5,22 procent
Safari 4,53 procent
Opera 2,38 procent
Övriga 0,68 procent

Källa: Net Applications