Redan under konsumentelektronikmässan CES i januari började flera leverantörer visa upp skärmar som stöder tredimensionella bilder, spel och filmer. Då handlade det främst om tv-apparater men nu är tekniken även på väg till datorerna.

I höstas presenterade Acer företagets första bärbara 3d-dator och nu kommer uppföljaren Aspire 5740D med större skärm (15,6 tum), bättre grafik och minne på hela 8 GB. Även Asus satsar hårt, exempelvis med datorn G51J 3D som bygger på Nvidias grafikkretsar 3D Vision.

Ska man använda datorn för att avnjuta 3d-filmer som Avatar har skärmstorleken viss betydelse. Både Acer och MSI satsar hårt på skärmar i storlekar på 20-24 tum där man byggt in datorn i skärmen, enligt samma modell som Apples Imac.

De senaste versionerna av dessa datorer har tryckkänsliga skärmar och MSI påstår sig vara först med en som stöder 3d. Wind Top AE2420 har skärm på 24 tum och går att få med Intels senaste Core i7-processor vilket ska göra den lämpad inte bara som filmprojektor utan även för cad-konstruktörer.

Från Sunny Ocean Studios i Singapore kommer en teknik som gör det möjligt att se 3d-material utan krav på särskilda glasögon, detta med hjälp av en skärm från Apple.

Men årets Cebit-mässa handlar inte bara om spel och nöjen. Mottot är ”Push your Business”.

– Mässan speglar en tid av försiktig konjunkturuppgång där vi mer än tidigare vill satsa på att skapa affärer mellan företag, säger Nils Fickler, chef för Hannovermässans Sverigekontor.

På det svenska mässkontoret märks däremot ingen vändning.

– Från Sverige blir deltagandet sämre i år. Det är bara sju svenska företag som deltar, mot tio förra året, säger Nils Fickler som betonar att en del större företag, exempelvis Ericsson ställer ut via det tyska bolaget.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Det övergripande temat för Cebit 2010 är Connected Worlds där en lång rad föredrag och seminarier handlar om de möjligheter som öppnas när man heta tiden är kopplad till nätet.
Mässan inleds på måndag kväll då Tysklands förbundskansler Angela Merkel öppningstalar tillsammans med Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero. Mässan pågår till lördag 6 mars och förväntas få cirka 400 000 besökare.