I förra veckan uppgraderade utvecklaren Fredrik Olsson sin Iphoneapplikation Res i Skåne, där resenärer kan kolla upp kollektivtrafiken i länet. Hans applikation hämtar uppgifter för resorna från samma server som Skånetrafikens egen Iphoneapplikation gör.

Den stora skillnaden mot tidigare versioner var att Fredrik Olsson lagt till kartor som visar var de olika hållplatserna finns. Det kunde han göra med hjälp av de kartkoordinater som Skånetrafiken, enligt Fredrik Olsson, skickat med minst sedan i augusti förra året.

Men två dagar efter att appen fanns tillgänglig på Apples App Store slutade Skånetrafikens server att leverera kartkoordinaterna.

Ett liknande scenario utspelade sig när Fredrik Olsson för omkring ett år sedan tog fram första versionen av Res i Skåne.

– Efter ett par timmar skickade Skånetrafikens server ut trasig information vilket min applikation inte klarade av, så den visade oförståeliga felmeddelanden, säger Fredrik Olsson.

Han hävdar att Skånetrafiken medvetet försöker att sabotera för tredjepartsutvecklare.

– Skånetrafiken har varit mycket avogt inställd till att appen finns över huvud taget. Jag tror att det här beror på småsinthet från deras sida, säger han.


När Fredrik Olsson tog en skärmavbild att lägga upp på App Store fungerade koordinaterna.

Skånetrafikens chef för trafikinformation, Krister Nordland, säger sig inte känna till att de någonsin skickat med uppgifter för kartkoordinater.

– Vad vi känner till har vi inga gränssnitt utåt där vi har med koordinater. Jag har frågat runt här och det är ingen som känner till att man har ändrat något vare sig i det skarpa gränssnittet eller i testgränssnittet, säger han.

Tvärtom säger Krister Nordland att Skånetrafiken är positiva till tredjepartsutvecklade applikationer.
– Vi tycker att det är jättebra, men låt oss ha en dialog så att vi känner till varandra lite mer och vad är det man använder och varför. Sedan är det fritt fram så länge man inte förvanskar vår information.

För de utvecklare som vill använda Skånetrafikens information säger Krister Nordland att de kan hålla i en gratis utbildning på telefon. Än så länge har det inte funnits något intresse för utbildningen, konstaterar han.

Utvecklaren Fredrik Olsson har tagit fram en ny version av Res i Skåne, som hämtar kartuppgifter från Google Maps. Han väntar just nu på att den ska bli godkänd i App Store.