En italiensk domstol dömde igår tre stycken högt uppsatta chefer på Google i Italien till sex månaders villkorligt fängelsestraff. Anledningen till domen gäller ett videoklipp där en handikappad pojke mobbas, något som av domaren ansågs som grovt förnedrande.

Videoklippet visar fyra stycken italienska skolelever som mobbar en pojke med Downs syndrom. Videoklippet väckte starka reaktioner i Italien och Google tog bort videoklippet inom 24 timmar efter att Italiens inrikesminister kontaktat Google.

Google samarbetade sedan med de italienska myndigheterna och lyckades identifiera de fyra skoleleverna som laddat upp videoklippet. De skyldiga skoleleverna dömdes till samhällstjänst och blev avstängda från sin skola för resten av läsåret.

Trots Googles samarbete i fallet åtalades tre av företagets chefer för brott mot landets integritetslagar. Fängelsestraffet har upprört flera internationella organisationer för yttrandefrihet.

- Det faktum att dessa chefer blivit både anklagade och dömda för att ha brutit mot de italienska integritetslagarna etablerar ett oroväckande prejudikat, säger Trevor Hughes, på International Association of Privacy Professionals (IAPP).

Enligt europeisk lag är internetleverantörer inte ansvariga för innehåll som är publicerat av en tredje part. Enligt lagen är de dock skyldiga att ta bort innehåll som anses som stötande och om det rapporteras.

- Ingen av de åtalade cheferna på Google hade någon aning om videoklippet innan klagomålet framfördes och videoklippet togs bort. Ingen av dem har varken passivt eller aktivt varit delaktiga i publiceringen av det. Att göra dem ansvariga i det här fallet skapar mycket oroande frågor om vem som egentligen är ansvarig för publicerat innehåll, säger Trevor Hughes vidare.

Storbritanniens tidigare informationsminister, Richard Thomas, kallade domstolsbeslutet för absurt och anser att det ger vanheder åt integritetslagarna. Google uppger att företaget kommer att överklaga domen.

IDG News