Under torsdagskvällen delades Guldmusen ut till tre lyckliga vinnare under en gala på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Årets it-person: Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge

"Man behöver inte vara anhängare av hans politiska åsikter för att erkänna hans insatser för att föra upp internet och dess konsekvenser på den poltiska agendan. Tack vare honom och hans parti tvingas nu hela det politiska etablissemanget att ta ställning i en rad centrala framtidsfrågor", heter det i juryns motivering.

Årets it-entreprenör: Mikael Runhem, grundare av Episerver

"Hos en sann entreprenör samsas ett antal till synes motstridiga karaktärsdrag. Han eller hon måste besitta långsiktighet och otålighet, riskbenägenhet och försiktighet, förändringsbenägenhet och envishet. Mikael Runhem äger alla dessa drag i rika mått", skriver Guldmusenjuryn.

Årets it-företag: Spotify

Juryn skriver att Spotify förändrat tillvaron till det bättre för miljoner musikälskare runt om i världen.

"Affärsidé, strategi, teknik och entreprenörskap samverkar till att skapa vad som är på väg att bli ett nytt svenskt världsföretag".

Läs vilka som nominerades till årets Guldmus.

Fakta

Guldmusen har delats ut varje år sedan 1996. Bakom priset står tidningarna Affärsvärlden och Computer Sweden i samarbete med It & Telekomföretagen.

Ulrika Hagdahl, styrelseproffs.
Jan-Eric Ramberg, riskkapitalist och entreprenör.
Linus Malmbergl, vd på Cordial.
Karl Hedberg, Exportrådet.
Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör på It & Telekomföretagen.-
Jon Åsberg, chefredaktör på Affärsvärlden.
Johan Hallsenius, chefredaktör på Computer Sweden och juryns ordförande.