Google har erbjudit EU-kommissionen att förklara hur företaget rankar sina sökresultat. Erbjudandet kommer en dag efter att EU-kommissionen meddelat att man har startat en utredning för att undersöka om Google bryter mot de europeiska konkurrenslagarna.

I ett blogginlägg igår svarar Googles Amit Singhal på en artikel i New York Times som föreslår att lagstiftare bör reglera hur sökresultat rankas på internets söktjänster. Enligt Amit Singhal är det en väldigt komplicerad uppgift och kanske svårt för myndigheter att göra på ett effektivt sätt.

- Våra algoritmer använder sig av hundratals olika parametrar för att fastställa ett resultat för en speciell sökning. Dessa parametrar indikerar vilken relevans en viss webbplats beroende på sökordet. Ibland är urvalet baserar på mycket komplexa avvägningar såsom ord som används och vilka webbplatser som länkar till den föreslagna webbplatsen, säger Amit Singhal.

Enligt Amit Singhal så gör Google aldrig några manuella justeringar för att framhäva företagets egna tjänster. Som exempel säger han att en sökning på ”search engines” inte placerar Google högst upp i resultaten.

Anledningen till EU-kommissionens granskning beror på att tre stycken företag lämnat in klagomål till EU som hävdar att Google har favoriserat sina egna tjänster på vissa sökningar. Ett av de företag som ligger bakom klagomålen ägs av Microsoft.

IDG News