Nu väntar en tuff prövning för Internet Explorer. Efter flera år av stridigheter mellan Microsoft och EUs konkurrensmyndigheter accepterade företaget i fjol att erbjuda sina användare ett alternativ. Från och med i dag ska de Windowsanvändare som fortfarande använder Internet Explorer få upp en lista med alternativa webbläsare att installera.

– Flera miljoner europeiska konsumenter tjänar på beslutet genom att de får ett fritt val om vilken webbläsare de ska använda, sa EUs dåvarande kommissionär för konkurrensfrågor Neelie Kroes när beslutet fattades i december 2009.

Elva alternativa webbläsare får på så sätt ny exponering. På den första skärmen användaren ser finns Firefox, Chrome, Safari och norska Opera, de stora utmanarna till Microsofts dominans. Men även mindre spelare får en stund i rampljuset genom att de finns på en andra sida som användaren kan bläddra sig fram till: Sleipnir, Green Browser, Slim, Maxthon, Avant, Flock och K-meleon. Alla med en i dag försvinnande liten användarbas.

Huruvida Firefox, Googles Chrome eller någon av de mer okända läsarna får någon riktig draghjälp återstår att se, men med största sannolikhet kommer det åtminstone innebära att Internet Explorer fortsätter att tappa. I december 2002 ägde Microsoft webbläsarmarknaden fullständigt med 95 procent av installationerna. I dag har andelen minskat till 62 procent, enligt Net Applications. En stor del av tappet beror på framgången som den öppna webbläsaren Firefox har haft.

Inte minst de uppmärksammade intrången mot Google, som har koppats till säkerhetsluckor i en äldre version av Internet Explorer, har bidragit till att solka ner dess rykte.

I en intervju med Computer Sweden försökte Sverigechefen Per Adolfsson nyligen tona ner betydelsen av uppdateringen.

– De allra flesta kommer att säga tack, men nej tack. Så brukar användarna hantera pop up-fönster – de stänger bara ner dem.
Den av EU framtvingade kampanjen ska pågå till i mitten av maj.