Microsoft började igår distribuera en uppdatering för Windows som erbjuder europeiska användare att välja den webbläsare de vill använda. Uppdateringen är resultatet av en tvist med EU och är tänkt att ge användarna ett bättre urval av vilken webbläsare de ska använda.

Webbläsarvalet är tänkt att presentera de marknadsledande webbläsarna i en lista som ska slumpas fram. På den första sidan i listan ska Chrome, Firefox, IE, Safari och Opera slumpmässigt byta plats varje gång webbläsarevalet visas.

En programmeringsmiss från Microsofts sida orsakar emellertid att Google Chrome har högst chans att hamna först i listan över webbläsare medan IE hamnar sist i listan i hälften av fallen.

- Det här är ett riktigt nybörjarmisstag. Jag var mycket förvånad att se den här typen av misstag från Microsoft, säger Rob Weir, programutvecklare på IBM.

Vad som överraskade Rob Weir är att misstaget inte upptäcktes innan uppdateringen släpptes.

- För att ett sådant här misstag ska ske krävs det endast en nybörjare bland utvecklarna som gjort fel. Det konstiga är att ingen annan har upptäckt missen . Det visar att Microsoft har haft problem i den process som normalt utvärderar kod innan den släpps, säger Rob Weir.

För att bekräfta att webbläsarvalet inte fungerade slumpmässigt skapade Rob Weir ett skript baserat på den kod som används i webbläsarvalet. Han körde sedan sitt skript 10 000 gånger för att testa sannolikheten. I hans test hamnade Chrome alltid bland de tre första webbläsarna i webbläsarvalet. Internet Explorer hamnade längst ut till höger i listan i 50 procent av fallen.

- Den här buggen visar att webbläsarvalet inte är slumpmässigt, säger Rob Weir.

Genom att använda det javaskript som Microsoft använder i webbläsarvalet har Rob Weir har skapat en webbsida som bevisar hans analys. Enligt Rob Weir bör hans exempel köras med IE för att korrekt återskapa problemet.

IDG News