För ett par veckor sedan lanserade Microsoft nästa generation operativsystem för mobiler, Windows Phone 7. Men det dröjer ända till närmare årsskiftet innan någon kan använda det.

Skälet till är att Microsoft inte tillåter att det nya operativsystemet installeras på telefoner med för klena processorer och grafikkomponenter.

– Inga av de Windows Mobile 6.5-telefoner som säljs i dag kan uppgraderas till Windows Phone 7. De uppfyller inte hårdvarukraven, inte ens HTCs toppmodell, HD2, säger konsulten Andreas Sjöström som under många år följt Microsofts arbete med utveckling av operativsystem för mobiler.

Microsofts krav på de kommande telefonerna i det övre segmentet är att de har processorer på minst 1 GHz, bättre grafik än dagens telefoner och stora, tryckkänsliga skärmar.

Enligt Microsoft ska företag som Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson och Toshiba att satsa på Windows Phone 7.

– De skulle hypotetiskt kunna satsa på rätt hårdvara redan nu när de säljs med Windows Mobile 6.5 och sedan erbjuda uppgraderingar när Windows Phone 7 kommer, säger Andreas Sjöström.

Han tror att många av leverantörerna fortsätter att sälja telefoner med version 6.5 eftersom flera företag standardiserat på den äldre plattformen och inte kan uppgradera på ett enkelt sätt.

Microsoft har inte tidigare kommenterat vad som gäller vid uppgraderingar mellan olika plattformar. Men företaget skriver nu i ett uttalande att telefoner som bygger på Windows Phone 7 ska bli lättare att uppgradera.

– Det är en typisk kommentar från Microsoft som inte vill tala om kompatibilitet med tidigare plattformar, säger Matt Rosoff, analytiker på Directions on Microsoft, till IDG News.

Han tror att Microsoft undviker frågan om uppgradering av dagens telefoner eftersom det kan skada försäljningen av de Windows Mobile 6.5-telefoner som finns ute i handlen i dag.

– Många avvaktar nog med att handla Windows-telefoner under de närmaste sex månaderna, säger Matt Rosoff.