Sverige ska protestera mot datalagringen och få direktivet prövat i EG-domstolen. Det kräver nu Vänsterpartiet, som för mindre än en månad sedan ställde sig bakom en rödgrön uppgörelse om att införa lagen.

– Vi vill tvinga fram en debatt i EU. Vid eventuella förhandlingar i en rödgrön regering kommer vår utgångspunkt vara att direktivet inte ska implementeras i Sverige, säger Anki Ahlsten, partisekreterare i Vänsterpartiet i ett uttalande.

I februari gjorde Vänstern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna ett gemensamt uttalande som gick ut på att lagen skulle bli verklighet, men att trafikdata inte skulle lagras under en längre period än vad EU kräver.

Vänsterpartiet hänvisar till en dom som i veckan kom från den tyska författningsdomstolen och förklarar att landets variant av lagen strider mot grundlagen.

– Vänsterpartiets uppfattning är att Sverige inte ska implementera datalagringsdirektivet, säger Anki Ahlsten.

Lagen innebär att internet- och telekomoperatörer ska spara information om hur kunder kommunicerar med varandra och har sin grund i ett bindande EU-direktiv. Sverige har redan stämts och fällts för att inte ha implementerat direktivet och riskerar nu böter för tiotals miljoner kronor.

Frågan kan skapa en djup spricka i det rödgröna samarbetet inför valet. Även Miljöpartiet är uttalat kritiskt till direktivet, men språkröret Peter Eriksson sa så sent som i helgen i en intervju i Sveriges Radio att Sverige skulle tvingas införa lagen. Socialdemokraterna har en speciell relation till datalagringen eftersom Thomas Bodström under sin tid som justitieminister var en av de drivande bakom direktivet på EU-nivå.

I en debattartikel publicerad på SVT.se öppnar Peter Eriksson dock för att söka en ny prövning på EU-nivå där Sverige skulle argumentera för direktivet strider mot de mänskliga rättigheterna.

”Vid en ny prövning skulle Sverige kunna försvara sig på allvar. EU:s kommitté för datasäkerhet har varit mycket kritisk till direktivet, och det är tveksamt om denna massövervakning kommer att godkännas”, skriver Peter Eriksson i artikeln som publicerades på onsdagen.

Justitieminister Beatrice Ask har sagt att den borgerliga regeringen inte kommer att lägga fram något lagförslag före höstens val, men har aldrig flaggat för att Sverige ska ta strid mot direktivet. Oppositionen anklagar regeringen för att bara ducka för den kontroversiella frågan under valrörelsen.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden