Socialdemokraterna är nu det enda partiet i den rödgröna oppositionen som är beredd att lägga fram ett förslag för att göra det kontroversiella datalagringsdirektivet till svensk lag. Efter uppgörelsen i februari har både Vänsterpartiet och nu senast Miljöpartiet öppet deklarerat att de tänker försöka bestrida EU-kravet.

Det skapar en djup klyfta mellan partierna i en mycket infekterad fråga. Men Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet och rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är inte beredd att backa.

– Vi är för en reglerad datalagring. Det handlar om att följa en domstol eller inte. Vi kommer få följa domstolar även i andra frågor.

Uppgörelsen i februari innebar bland annat att Socialdemokraterna accepterade en kortare lagringstid än vad partiet tidigare har krävt, sannolikt den kortaste tid som krävs av EU, alltså sex månader.

– Om det har blivit oroligt i Vänsterpartiet och Miljöpartiet så får vi respektera det. Vi har många frågor kvar att lösa, säger Thomas Bodström.

Nu återstår förhandlingar mellan de tre partierna för att nå en gemensam uppfattning inför valet.

– Vi var eniga och får väl fortsätta diskussionerna. Jag tycker det är viktigt att Sverige också reglerar datalagringen, säger han.

Även bland de borgerliga har datalagringen, att operatörer ska tvingas spara information om hur kunderna använder internet och telefon, skapat kontrovers. I första hand är det Centerpartiet som har satt klackarna i marken.

Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten säger att beslutet om Vänsterpartiets inriktning togs av partiets verkställande utskott i fredags.

– Vi är tre partiet som ska komma överens. Vi får se hur vi lyckas, men vår linje är att vi inte vill implementera det.

Även Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson skrev på onsdagen i en debattartikel på SVT.se att hans parti ska försöka stoppa, alternativt kraftigt förändra, direktivet.

Fakta

Datalagringsdirektivet innebär att operatörer ska lagra trafikuppgifter i minst sex månader. Vissa länder har dock valt att gå längre än så. Även andra faktorer, så som exakt vilken typ av data som ska sparas, är det upp till medlemsländerna att avgöra.

Sverige har gång på gång skjutit upp lagförslaget och fälldes nyligen av EG-domstolen för detta. Risken är därmed överhängande att domstolen utdelar vite på tiotals miljoner kronor.