2004 såldes bredbandsoperatören Bostream till Bredbandsbolaget för mellan 800 och 900 miljoner kronor. En av storägarna, som fick tillbaka över 50 gånger sitt satsade kapital, var Mikael Sandberg. Han är i dag riskkapitalist och en av ägarna till CSIT.

Bostream grundades 1997 som Riksbyggens bredbandsoperatör Bonet av Jan Söderholm. Också han är i dag en av CSITs ägare.

CSIT ingår i en bolagssfär där ägarbolaget, C4U Sweden AB, också äger operatören Riksnet som är verksam i norra Sverige.

C4U Sweden ägs till 70 procent av CSITs nuvarande vd Roy Forslund med partner, som 2004 köpte dåvarande Carlberg & Son IT av entreprenörsfamiljen Carlberg.

Carlberg & Son IT var för övrigt också stora förmånstagare av det statliga bredbandsstödet, framför allt i västra Sverige, och har byggt upp lokala bredbandsnät i bland annat Dalsland, Vårgårda och Tranemo.

Resterande delar av C4U Sweden ägs av Mikael Sandbergs brittiska riskkapitalbolag Ventura Team och Jan Söderholms holdingbolag Majaro Invest.

Styrelseordförande i samtliga bolag i sfären är styrelseproffset Lars Grönberg, som även sitter i Teracoms styrelse.

Lars Grönberg ska dock ha hållits helt utanför försäljningen av Teracoms bredbandsverksamhet, och deltog varken i beredningen av eller beslutet om affären.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden