Opera 10.5 ger ett imponerande intryck när man manglar den i olika testverktyg, exempelvis finska Futuremarks testprogram Peacekeeper. Här sopar den banan med både Safari, Chrome, Firefox och inte minst Internet Explorer. Microsofts senaste webbläsare får exempelvis bara 767 poäng medan Opera 10.5 skopar hem 5881 poäng. Det är väl sådana resultat som gör att Opera Software utropar nya webbläsaren till världens snabbaste.

Det som främst fått fart på Opera är den nya Javascriptmotorn Carakan samt Vega, ett nytt bibliotek för vektorgrafik. Opera anser att satsningen på Vega innebär att webbläsaren blivit tre gånger snabbare på att rita grafik än version 10.1.

Efter att själv ha testat den skarpa versionen ett par dar kan jag hålla med om att den oftast gör ett bra jobb men samtidigt är det lite för mycket som spökar. Jag får en obehaglig känsla av att jag kan ha missat att installera någon tilläggskomponent men blir inte klok på vad det kan vara. Just som jag skriver detta står webbläsaren och tuggar på computersweden.se där den försöker läsa in en bild från CS Hemma men den dyker inte upp förrän jag startar om Opera.

Dessutom fungerar Opera inte särskilt smärtfritt ihop med diverse webbtjänster. När jag exempelvis försöker logga in på forsakringskassan.se kommer ett felmeddelande som säger att det inte går att öppna Iview eftersom denna tjänst inte är kompatibel med webbläsaren. Samma sak är det med csn.se där jag får ett meddelande om att jag inte kan fullborda säker transaktion.

Inte heller på Skatteverkets hemsida går det att logga in för att kolla deklarationen. Här får jag meddelandet att den efterfrågade sidan inte får visas beroende på att jag inte har någon e-legitimation installerad. Samma sak på vardguiden.se där det framkommer att jag har en webbläsare som inte är testad. När jag ändå försöker logga in får jag ett meddelande om att servern stängde förbindelsen.

Jag har ett e-id från Nordea med en säkerhetslösning från Nexus. Troligen kan det vara så att Nexus-programmet inte fungerar ihop med Opera, men säker kan man inte vara.

Min känsla är att mycket av detta komma att rätta till sig i takt med att säkerhetsföretag, banker, id-utfärdare och myndigheter börjar inse att Internet Explorers makt är bruten och att man måste anpassa webbplatserna för flera aktörer.

Utvecklingen åt det hållet kommer särkert att skyndas på när det omtalade webbläsarvalet leder till ännu fler strömhopp från Internet Explorer. Men som det ser ut i dag känns det smidigast att hålla sig till beprövad mark och jag avvaktar nog med att kryssar i rutan där man kan ange Opera som standardwebbläsare.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Bland nyheterna i Opera 10.5 märks utökat stöd för html5 och Cascading Style Sheets 3. Dessutom stöder nya Opera grafikfunktionen Aero Glass som finns i Windows 7 och Vista.

I dagsläget finns Opera 10.5 bara för Windows men kommer inom kort både för Mac och Linux.

Betyg (1-5)

Gränssnitt: 4
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 5
Funktioner: 3
Installation: 4

Medel: 3,8