Så kallade widget är små webbaserade applikationer. De förekommer till exempel på skrivbordet på Mac- eller moderna Windowsdatorer. Netvibes är en av de största aktörerna för widget som körs i webbläsaren. Dessa specialanpassas nu för mobiltelefoner.

Netvibes och mobiloperatören Orange har nyligen gått ut med ett samarbete om Netvibes 200 000 widget, enligt företagen världens största samling. Netvibes olika widget görs tillgängliga via Orange widget-sida, Orange applikationsaffär och Orange mobiltjänst Djinngo Mobile. France Telecom-ägda Orange är i sin tur en av världens största mobiloperatörer, med 132 miljoner kunder.

Det svenska mobilutvecklingsbolaget Apegoup arbetar en hel del med widget. Men vd:n Anders Graffman är ändå avvaktande till Orange storsatsning.

– Om jag vill komma ut med en väderwidget eller något annat smalt, då fungerar det jättebra. Men om syftet är att driva intäkter och koppla på mer avancerade telefonfunktioner kanske man inte väljer en widget, säger han.

Företag som Nokia och Samsung jobbar en hel del på att förenkla för dem som vill göra widget. Men det var mer drag kring tekniken i höstas enligt Anders Graffman. Sedan dess har Samsung valt att satsa på den Android-liknande plattformen Bada. Och Nokia har ihop med Intel presenterat den nya plattformen Meego.

Så kallade applikationer, eller appar, är för närvarande mycket hetare än widget. De är native, det vill säga specialanpassade till mobilens operativsystem - Iphone, Android, Symbian, Bada, Windows Phone och så vidare.

– Du får ännu så länge alltid större kundnytta med en applikation, säger Anders Graffman.

Widget passar enligt honom bra för att till exempel dra trafik till en mobilsajt. Men för att skapa mer avancerad dialog eller interaktion behövs applikationer skräddarsydda för en viss plattform.

Trots nackdelarna jobbar förutom Orange även stora internationella operatörer som Vodafone intensivt med widget. Svenska Golden Gekko är en stor leverantör av specialbeställda widget åt Vodafone globalt, i dagsläget med strax över 20 stycken.

– I dag finns det inte så många enheter som har stöd för widget. Men en standard är på gång att få genomslag, säger Jimmy Nordbeck, marknadschef på Golden Gekko, se vidare faktarutan.

Fakta

  • En widget är en liten applikation som använder webben som bas. Det kan vara webbläsaren, men i mobila sammanhang används oftast en speciell motor, en Widget Runtime. Applikationerna är oftast mycket enkla och visar till exempel nyhetsflödet från en webbtidning.
  • Det vanligaste utvecklingsspråket är Javascript i kombination med xhtml och css.
  • Det förekommer försök att standardisera widget för mobiler. Ett exempel är Jil, Joint Innovation Lab. Operatörerna China Mobile, Softbank Mobile, Verizon Wireless och Vodafone ligger bakom Jil, som stöds av telefontillverkarna LG, RIM/Blackberry, Samsung, HTC, Sharp, Huawei, ZTE och Lenovo.