Botnätet Mariposa bestod av runt 13 miljoner datorer spridda över 190 länder, enligt Rik Ferguson, säkerhetsexpert på Trend Micro som har studerat Mariposa.

– Det var ett väldigt stort botnät, det största jag känner till. Det har inte klargjorts ännu vad det användes till, säger han.

Botnät kan nämligen användas till en rad olika saker. Exempelvis kan de kriminella stjäla information från de infekterade datorerna eller använda dem för att hysa olika skumma sajter som nätfiskesajter.

– Botnät kan även användas för att göra överbelastningsattacker eller för att skicka spam. Det är även vanligt att botnät hyrs ut till andra kriminella, säger Rik Ferguson.

Det är alltså inga trevliga saker som botnät nyttjas för. Men att skapa och driva ett botnät är inte olagligt i alla länder.

– Männen bakom botnätet drev det från Spanien, och där är det inte olagligt.

Enligt Rik Ferguson beror det på att lagstiftningen inte har hängt med teknikutvecklingen. Han anser även att det är ett problem att de lagar som rör cyberbrott inte är harmoniserade mellan olika länder.

– Lagarna mot cyberbrott är otillräckliga. Cyberbrott är nästan alltid internationella, så det krävs en harmonisering för att kunna åtala brottslingarna på ett bra sätt, säger han.

För att de gripna männen nu ska kunna dömas för något brott måste polisen bevisa att de har stulit information från de infekterade datorerna. Det är nämligen olagligt i Spanien.

– Det gäller att hitta de platser där den stulna informationen har lagrats – det är utmaningen nu, säger Rik Ferguson.

Hur mycket pengar kan de gripna männen ha tjänat på botnätet?

– Det är svårt att säga eftersom vi inte har sett innehållet ännu i de servrar där de lagrat den stulna informationen.

Vad händer med de datorer som ingick i botnätet?

– Ägarna till datorerna som ingick i botnätet vet förmodligen inte om det och kommer aldrig att få veta det heller. De kommer fortfarande att ha kvar den skadliga koden på sin maskin, men den är inaktiv eftersom det inte finns någon som skickar instruktioner till den längre, säger Rik Ferguson.

Fakta

Ett botnät är ett nätverk av datorer som är infekterade av en särskild typ av skadlig kod. Datorerna i ett botnät brukar kallas för zombies, och får instruktioner från den server som styr botnätet.

Ägarna till de drabbade datorerna är oftast helt ovetande om att de ingår i ett botnät.