Alla banker och webbplatser där man kan logga in med e-legitimation – exempelvis Skatteverket, CSN, Försäkringskassan och Vårdguiden – har bra stöd för Internet Explorer, Firefox och Safari.


Fritt val. De tolv webbläsarna som Microsoftanvändarna får välja mellan.

Men använder man lite mer udda webbläsare, exempelvis senaste versionen av norska Opera, är det inte säkert att man kan utnyttja e-tjänsterna. Förklaringen till det är brister i olika certifikat, enligt de experter CS talat med.

Jens Altbäck är systemarkitekt på SPV men har tidigare haft liknande arbetsuppgifter på CSN. Han bekräftar att vissa webbläsare inte fungerar ihop med en del webbaserade tjänster.

– Det stämmer att CSNs e-tjänster fungerar mindre bra med exempelvis Opera. Men det beror på att Nexus och den Javaapplet som Nordea skapat inte stödjer läsaren fullt ut. Det gäller även certifikat från bank-id, säger Jens Altbäck.

Han betonar att det är privata aktörer, främst banker, som står bakom certifikattjänster som e-id, bankid och telecaid.

– De företagen levererar nya insticksprogram och bestämmer om olika kombinationer av operativsystem och webbläsare ska fungera eller inte.

Företagen tjänar dessutom mycket pengar på att vara certifikatsutgivare.

– Myndigheterna betalar för varje slagning men det optimala vore om det fanns någon slags oberoende instans, kanske Skatteverket, som stod bakom ett e-leg för alla medborgare, säger Jens Altbäck.

Robert Nyman, gränssnittsarkitekt på konsultbolaget Valtech, påpekar att inloggningsproblem av det här slaget oftast beror på att webbutvecklarna inte testat alternativa webbläsare.

– De flesta webbplatser brukar testa saker i Internet Explorer, Firefox och något Webkit-baserat, exempelvis Safari och Google Chrome. Opera faller bort från den delen. Men webbplatserna kan ha kod som kollar webbläsarnamn samt inbyggda säkerhetsfunktioner som hindrar inloggning, säger Robert Nyman.

Katrin Jaakson, pr-chef på Opera Software, delar den bedömningen.

– I vissa fall väljer utvecklarna att blockera vissa webbläsare även om de utan problem kan hantera innehållet på sidorna. Det är ett förvånansvärt vanligt problem som särskilt drabbar webbläsare som funktionsmässigt ligger väldigt nära de läsare som testats.

Håkan Westergren, it-artitekt på Skatteverket, säger att man i första hand stöder de webbläsare som följer W3Cs standarder.

– Men vi försöker att hålla ner antalet kombinationer av webbläsare. Det går åt för mycket tid om vi ska prova alla kombinationer som finns där ute.

Fakta

Uppdateringen av Windows ger användare av Internet Explorer en skärm där de kan välja mellan 12 olika webbläsare. Åtgärden har tvingats fram av EU-kommissionen som menar att Microsoft hämmat konkurrensen genom att skicka med sin egen Internet Explorer med Windowsinstallationen.