Av enkäten framgår att för 55 procent har det inträffat att någon på deras företag har tappat bort eller blivit bestulna på bärbara datorer, externa hårddiskar, usb-minnen eller mobiler. Vanligast är att ha blivit av med mobiler, vilket inträffat för 32 procent.

Mest anmärkningsvärt är kanske att hela 25 procent har blivit av med bärbara datorer. Man behöver inte ha livlig fantasi för att föreställa sig katastrofala följder av att förlora informationen som finns på bärbara datorer.

En annan oroväckande upptäckt är att endast 53 procent säger sig vara medvetna om och följa sina företags säkerhetspolicy. 20 procent har inte tagit del av sin arbetsgivares säkerhetspolicy, 20 procent frågar sig vad en säkerhetspolicy är och 5 procent jobbar på företag som inte har någon säkerhetspolicy. 2 procent efterlever delar av policyn.

– Man har haft på känn att svenska folket inte tar informationssäkerhet speciellt allvarligt, vilket bekräftas av vår undersökning, säger Peter Davin, vd på The Cryptozone Group.

– Jag tycker att det är oroväckande och skrämmande.
The Cryptozone Group utvecklar och säljer program för att säkra företagshemligheter.

Fakta

31 procent uppger att de, eller personer i deras närhet, har drabbats av digital stöld, eller kort- eller identitetskapning under det gångna året. 58 procent skickar företagsmejl till sina privata mejlkonton. 31 procent medger att de har tagit med sig information när de slutat på ett jobb.

446 personer har besvarat frågorna i Cryptozones undersökning, som är gjord mellan 20 januari och 5 mars. Bland respondenterna finns bland annat it-chefer och säkerhetsspecialister.