Trots att Apple ännu inte uppgett om företaget kommer att sälja Ipad i Kina har det inte stoppat kinesiska företag från att hoppa på vågen. Flera lokala företag planerar att släppa pekdatorer tillsammans med Windows 7 inom kort.

Den kinesiska datortillverkaren Teso uppger att företaget kommer att börja sälja en pekdator med 10,1 tums pekskärm och Intel Atom-processor senare denna månad. Enligt en anställd på företaget kommer pekdatorn att bli en imitation av Ipad.


Tesos Ipad-kopia.

Tesos pekdator kommer enligt uppgift att kosta 280 dollar utanför Kina och 330 dollar på den lokala marknaden. Pekdatorn kommer att väga mindre än 0,9 kilo och erbjuda 3g-modem för trådlös surfning.

Även den kinesiska datortillverkaren Hanvon Technology planerar att släppa två stycken pekdatorer nästa månad. Både pekdatorerna kommer att levereras med 10 tums bildskärm, Windows 7 och ett pris på mellan 730 till 877 dollar. Processorerna kommer att bestå av Intel Atom eller Celeron.

Kinesiska Shenzhen Great Loong Brother Industrial säljer sedan i slutet av förra året pekdatorn P88 som påminner i mångt och mycket om Ipad. Företaget uppger att man även överväger att stämma Apple för att ha stulit designen.

Lenovo meddelade tidigare i år att företaget kommer att ge sig in på marknaden för pekdatorer med Ideapad U1, en laptop med löstagbar pekskärm som kan användas separat.

Enligt Kevin Wang på analysföretaget Isupply så kan vi förvänta oss en våg av Ipad-imitationer från Kina om det visar sig att originalet blir en succé.

– Piratversioner av mobiltelefoner och netbooks säljs flitigt på olika marknader i Kina. Trots att det handlar om ganska dåliga kopior så är det betydligt billigare än originalen. Den troliga bromsklossen för Ipad-kopior är att de inte kommer att kunna erbjuda alla applikationer och samma innehåll som Ipad kan, säger Kevin Wang på Isupply.

IDG News