Flera av programpunkterna under konferensen Mix 2010 handlar om webbstandarder. Ett helt seminariepass ska exempelvis avhandla html5 och ett annat svg-vektorgrafik.

Html5 och svg-grafik är viktiga komponenter för webbutvecklare och med Internet Exporer 9 förväntas Microsoft ta itu med problematiken kring webbstandarder. Den vanliga kritiken mot Microsoft är nämligen att företagets webbläsare inte följer standarder vilket innebär mycket huvudbry för utvecklare.

– Jag tror Microsoft har mycket att vinna på att satsa på standarder som html5 i nästa webbläsare. Då skulle man lättare förmå folk att överge de äldre versionerna av Internet Explorer, säger Forresters analytiker, Sheri McLeish till Network World.

Hon tror att en av förklaringarna till att Internet Explorer tappat rejält i marknadsandelar under senare år är att Microsoft har gått sin egen väg.

Enligt Janco Associates analyser har Microsoft i dag 65 procent av marknaden för webbläsare, att jämföra med 80 procent 2007.

– Om Microsoft presenterar en betaversion av Internet Exporer 9 i vår tror jag mycket väl att man kan vända trenden och ta tillbaka användare som testat Firefox och Chrome ett tag nu.

Johan Lindfors, teknisk chef för utvecklingsprodukter på Microsoft, kan inte lova att en betaversion är omedelbart förestående.

– Vi får se vad som händer nästa vecka, är allt han vill säga dagarna före avfärden till Las Vegas.

– Som det ser ut just nu så är det i runda slängar 45–50 personer från Sverige som åker till Las Vegas. De programpunkter som jag ser fram emot mest är naturligtvis detaljerna om utvecklingsplattformarna för Windows Phone 7 Series, Silverlight 4 och Internet Explorer 9, säger Johan Lindfors.

Fakta

Microsofts utvecklarkonferens pågår den 15–17 mars i Las Vegas. I centrum står utvecklingsverktyg för produkter som Windows Phone 7 Series, Silverlight 4 och Internet Explorer 9.