Skivbolaget har alltså erbjudit stöd till amerikanen David Greubel som har stämts för att ha haft 6 000 illegala filer på sin familjs dator.

Den amerikanska skivbranschens organisation, RIAA, har erbjudit Greubel en uppgörelse utanför rättegångssalen, under förutsättning att han betalar 9 000 dollar, drygt 70 000 kronor.

Nettwerks vd Terry McBride skriver i en krönika i Billboard att RIAA gör fel som jagar fildelare, eftersom det förstör för hans möjligheter att tjäna pengar på företeelsen.

Enligt honom driver fildelning intresset för musik och många av dagens mest uppmärksammade band har slagit igenom tack vare fildelningen. Han nämner artister som The Arctic Fire och Sufjan Stevens.

– Fildelning har gjort folk alltmer intresserade av musik. Mycket tyder på att den har medfört att pengarna flyttas från skivköp till konserter. Många band utnyttjar också fildelningen för att nå ut. Ett ytterst intressant exempel är Radio Dept från Malmö, säger Roger Wallis, gästprofessor i medieteknik på KTH och ordförande i Skap, svenska kompositörer av populärmusik.

Upphovsrättsindustrin försöker i stället stämma fildelare och förstöra fildelningsnäten, genom att lägga ut skräpfiler.

– Att fylla nätverken med skit tyder på brist på socialt ansvar, säger Roger Wallis.

Enligt honom vore det bästa om även illegal fildelning gjordes laglig, genom att låta internetanvändarna betala en form av prenumerationsavgift varje månad, kanske via internetoperatörerna. Avgiften skulle användas ungefär på samma sätt som Stim-avgiften för att spela musik över radio och på offentliga platser.

Fakta

  • RIAA har stämt omkring 16 000 fildelare sedan dess aktioner började i september 2003.
  • Bland de filer som den nu åtalade amerikanen hade på sin dator fanns flera låtar från kanadensiska Nettwerk, bland andra Avril Lavignes "Sk8erBoi", som hans nu 15-åriga dotter hade laddat ned från ett fildelningsprogram.