Googles operativsystem lär inte komma i en skarp version förrän i höst men utvecklas redan i specialversioner inom Chromiumprojektet. Det innebär att de första datorerna kan dyka upp redan i sommar.

Nyligen meddelade exempelvis Samsung att företagets minibärbara N210 skulle komma i en version med Chrome OS. Till Channels News säger företagets Australienchef, Phil Newton, att den nya versionen ska få flashdisk på 64 GB samt 2 GB arbetsminne.

Den version som i dag säljs med Windows 7 levereras bara med 1 GB ram vilket är gränsen för vad Microsofts tillåter om Windows 7 Starter ska användas.

Även komponenttillverkaren Freescale tror mycket på Googles operativsystem och har visat upp en prototyp av en surfplatta med skärm på sju tum. Tanken är att den ska ligga till grund för andra leverantörers byggen och här går det att välja mellan Android, Chromium OS och Linux.

Det mest intressanta med denna produkt är kanske att Freescale tror på ett pris kring bara 200 dollar, alltså 1 500 kronor. Freescale sticker inte under stol med att produkten kan ses som ett alternativ till Apples Ipad.

Samma sak är det med MSIs surfplatta som får tryckkänslig skärm på tio tum och bygger på Nvidias Tegraplattform. Den kommer inte förrän i höst och MSI meddelar att man ännu inte fattat beslut om vilket operativsystem som ska användas.

Förutom Android, Chromium och Chrome OS kommer ytterligare en variant av Googles operativsystem. Företaget meddelar nämligen att man är på gång med en ”business version” som alltså ska lämpa sig bättre för företagsbruk. Googles säkerhetsexpert Will Drewry presenterade planerna under en RSA-konferens nyligen och meddelade att den nya, säkrare versionen, Chrome OS Business, kommer nästa år.

Bland övriga leveratörer som tidigare lovat satsa på Chrome OS märks Asus och Acer som båda utlovat produkter i slutet på året.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden