Vodafone har bestämt sig för att lägga ned Wayfinder, som företaget för drygt ett år sedan betalade 240 miljoner kronor för.

– Både existerande produkter och produkter under utveckling ska läggas ned, säger Anna Cloke, talesperson på brittiska Vodafone.

Källor nära Wayfinder säger till CS att Vodafone var för sent ute när operatören köpte Wayfinder. Redan då var kart- och navigationstjänster för mobiler på väg att bli gratis allmängods - en commodity. Men droppen kom när Nokia i slutet av januari valde att göra navigationen för Ovi Maps helt gratis.

– Det fanns inga tillräckligt starka skäl att fortsätta kommersiellt efter det att Google och Nokia gjort sina tjänster gratis, säger Anna Cloke.

Bedömare anser att det inte är något som helst fel på Wayfinders teknik i sig. Det svenska företaget var mycket tidigt ute, men kämpade länge i motvind.

Mest logiskt skulle det egentligen ha varit om Sony Ericsson hade köpt Wayfinder, men då för flera år sedan. I så fall hade Sony Ericsson kunnat ha ett lika intressant navigationsutbud som Nokia nu har. Det pågick också under en tid intensiva diskussioner om just detta på Sony Ericsson, enligt CS källa.

På Wayfinders kontor i Malmö sitter några av Sveriges skarpaste utvecklare. Det vore idioti att kasta bort dessa. CS källor anser att åtminstone en kärna på omkring tio personer borde behållas för att kunna göra något vettigt.

– En liten grupp stannar kvar under en övergångsperiod, säger också Anna Cloke på Vodafone.

Själva plattformen går att använda för att bygga tjänster ovanpå. Det finns gott om sådana som kan ge mervärde till användarna och som borde gå att få betalt för. Ett exempel är tjänster för ett av de hetaste teknikområdena just nu, augmented reality.

Det pratas också om att med de data som Wayfinder sitter på skulle de kunna lansera en applikation i stil med Layar, som ger information om föremål som användaren har runt omkring sig, med hjälp av mobilens kamera kopplat till den aktuella positionen. Den typen av program skulle kunna användas ihop med navigering, där vissa delar kan vara betaltjänster.

Men enligt Anna Cloke ska de produkter som utvecklats kring Wayfinder helt ersättas med samarbeten med andra företag.

Fakta

Wayfinders system är betydligt mer detaljrikt för Europa och kanske särskilt Sverige än Googles motsvarighet. Tjänster för att till exempel söka upp en restaurang är enligt CS källor i nivå med eller bättre än motsvarigheterna hos Hitta. Wayfinder har ett samarbete ihop med Eniro som ger intressant information för just Sverige.

Wayfinder Systems bildades 1995. Huvudkontorer låg länge i Lund men har på senare tid legat i Malmö. 90 personer blir nu av med jobbet, 55 i Malmö. Den övriga verksamheten finns i London och i Rumänien.