Microsoft har lyckats skapa en riktig hajp kring Origami med kryptisk information på sajten Origamiproject.com.

Men nu är alltså hemlighetsmakeriet över och på Cebit presenteras konceptet. UMPC är allt en vanlig tablet-pc är förutom tangentbord. Istället kontrollerar man UMPC genom en tryckkänslig sju tum stor skärm.

UMPC är en märkning från Intel som ska fungera på ungefär samma sätt som Centrino-märkningen. Genom att definera krav som hårdvarutillverkare måste uppfylla får enheterna rätt att kalla sig UMPC.

Med andra ord är UMPC baserad på en Intel-processor och kör Windows XP Tablet PC. Med en ny programvara kallad Windows Touch Pack har extra funktionalitet för att ta hand om touch screen-funktionerna adderats.

UMPC har stöd för bluetooth och wifi, men varken Microsoft eller Intel har någon information om den gps-mottagare som rykten gjort gällande skulle integreras i Origami.

På Microsofts hemsida kan man se modeller av UMPC från Asus och Samsung, men antalet tillverkare kommer förmodligen att öka framöver. De första modellerna förväntas bli tillgängliga i butik under våren.

Samsungs första UMPC, som företaget kallar Q1, har en 900 Mhz Celeron-processor och 500 MB ram under det 15 x 20 cm stora skalet.

Origamiproject.com
Microsofts information om UMPC
Intels information om UMPC