I förra veckan lanserade Intel Core i7-980X Extreme Edition som är den första sexkärniga processorn för stationära datorer. AMDs motdrag heter Phenom II X6, en processor som dock inte kommer förrän senare under året. Sedan tidigare har AMD processorer för servrar med upp till tolv kärnor medan den senaste generationen av Intels serverprocessorer har åtta kärnor.

När Intel och AMD nu tar steget från fyra till sex kärnor för stationära datorer är frågan hur stor nytta dessa kan göra. Enligt Enderle Groups analytiker Rob Enderle är Windows 7 bättre på att hantera flera kärnor än äldre Windowsversioner.

– Men fortfarande är det få program som drar nytta av mer än tre kärnor, åtminstone om man inte använder arbetsstationer eller servrar, säger Rob Enderle.

Det är en synpunkt som delas av Gabriel Consulting Groups analytiker, Dan Olds.

– Vi ser dock en trend där programutvecklarna blivit bättre på att anpassa produkterna för fyra eller fler kärnor. Så jag tror nog användarna kommer att se klara prestandaförbättringar, säger Dan Olds.

Båda analytikerna påpekar att majoriteten av användarna i dag satsar på bärbara datorer och att de processorer som nu är på gång från Intel och AMD ännu inte går att använda i detta segment.

Intels Core i7-980X Extreme Edition ligger dessutom i en prisklass som gör att den främst kommer att användas i datorer för den grafiska branschen eller spelfanatiker. De prisuppgifter som nu finns hos diverse webbhandlare visar att man hamnar på närmare 11 000 kronor för en modell med klockfrekvens på 3,33 GHz. Då får man en processor som kan hantera tolv samtidiga arbetsflöden.

IDG News